Metsä

Metsäkeskus linjasi viime viikolla: Metsänomistajien tiedot luovutetaan toimittajille

Metsä 14.11.2017

Kahdelta lehdeltä tulleet tietopyynnöt suurimmista metsänomistajista yllättivät Metsäkeskuksen. Päätös tietojen luovutuksesta tehtiin nopeasti.


Kimmo Haimi
Tiedot metsänomistuksesta luovutetaan pyydettäessä toimittajille, linjasi metsäkeskus viime viikolla tietojen julkisuutta koskevia lakeja tarkasteltuaan.

Eilen ja tänään metsähehtaareista kiinnostuneet ovat voineet Metsälehden ja Iltalehden listauksista käydä lukemassa, ketkä ovat maan suurimpia metsänomistajia. Molemmat lehdet pyysivät viime viikolla Suomen metsäkeskukselta tietoja sadasta suurimmasta metsänomistajasta. Ruotsalainen Atl-lehti julkaisi vastaavan listan jo aiemmin, viime viikolla.

Iltalehti kertoo listansa olevan ainutlaatuinen, ja sitä se onkin. Metsäkeskuksesta kerrotaan, että asia ei ole tullut aikaisemmin kysymyksenä eteen.

"Meiltä ei ole kysytty näitä aikaisemmin tällä tavalla", kertoo metsävaratiedosta vastaava päällikkö Jorma Jyrkilä metsäkeskuksesta.

Tietopyyntöjä puitiin metsäkeskuksessa viime viikolla, ja ratkaisuna oli, että nykyisten metsätieto-, julkisuus- ja henkilötietolakien perusteella pyydetyt tiedot on luovutettava journalistiseen tarkoitukseen. Toimittajille luovutetaan siten pyydettäessä tietoja metsänomistajien omaisuudesta asetuksen mukaista palvelumaksua vastaan.

"Tällaisen tietopyynnön teko olisi ollut mahdollista koko sen ajan, kun nykyinen metsätietolaki on ollut voimassa", sanoo metsäjohtaja Anna Rakemaa metsäkeskuksesta.

Samalla logiikalla toimittajat voivat vastakin pyytää metsäkeskukselta räätälöityjä tietoja metsänomistajista. Toimittaja voi pyytää listan vaikka tuhannesta suurimmasta tai pienimmästä metsänomistajasta tai yksilöidä pyynnön alueellisesti. Viranomainen luovuttaa tiedot, koska henkilötietolakia ei sovelleta siinä tapauksessa, että tietoa pyydetään toimituksellisessa tarkoituksessa.

Metsäkeskuksen metsälainsäädännön johtava asiantuntija Janne Uitamo muistuttaa, että tiedotusvälineen vastuulla on se, mitä julkaistaan.

"Tiedotusväline ratkaisee omien periaatteidensa mukaisesti sen, julkaistaanko tiedot ja edellyttääkö niiden julkaisu yhteiskunnallista merkittävyyttä", hän sanoo.

"Juridisesti metsäkeskuksen näkökulmasta on selvää, että tiedot on annettava."

Metsätietolain uudistuksesta ja metsätietojen julkisuudesta on käyty kovaa keskustelua viimeksi kuluneina vuosina. Nyt tapahtunut tietojen luovuttaminen ei liity parhaillaan uudistettavaan metsätietolakiin mitenkään, metsäkeskuksesta korostetaan. Luovutuspäätös on tehty jo vuosia voimassa olleiden lakien perusteella.

Metsälehti: He ovat Suomen suurimmat yksityiset metsänomistajat

Aiheeseen liittyvät artikkelit