Metsä

Suuri Savotta -ryhmän metsänomistajat kokoontuvat pohtimaan kartellikanteiden jatkoa

Metsä 16.11.2017

Äänekoskella järjestettävään tilaisuuteen odotetaan useita kymmeniä metsänomistajia, jotka ovat vaatineet vahingonkorvauksia metsäyhtiöiltä.


Pentti Vänskä
Stora Enso ja UPM esittivät lokakuun lopulla Suuri Savotta -ryhmän metsänomistajille sovintotarjouksen.

Suuri Savotta -kanneryhmä kokoontuu ensi viikon perjantaina keskustelemaan Äänekoskelle, kuinka moni ryhmän jäsenistä aikoo valittaa Helsingin käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen.

Käräjäoikeus hylkäsi elokuussa ensimmäiset Suuri Savotta -ryhmän kanteet, joissa vaadittiin korvauksia Metsäliitolta, Stora Ensolta ja UPM:ltä yhtiöiden muodostaman kartellin aiheuttamista puukauppatulojen menetyksistä. Käytännössä hylkäys koski kaikkia ryhmän 486 kannetta.

Stora Enso ja UPM esittivät lokakuun lopulla Suuri Savotta -ryhmän metsänomistajille sovintotarjouksen. Sen mukaan metsänomistaja saa Stora Enson ja UPM:n oikeuskulut anteeksi, jos metsänomistaja ei valita Helsingin käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen.

Käräjäoikeus määräsi metsänomistajat maksamaan Metsäliiton, Stora Enson ja UPM:n oikeudenkäyntikulut. Metsänomistajaa kohti ne olivat yhteensä 9 666,85 euroa.

Oikeudenkäyntikuluista Stora Enson osuus oli 4 017,25 euroa, UPM:n 3 489,77 euroa ja Metsäliiton 2 159,83 euroa. Metsäliitto ei ole tehnyt sovintotarjousta.

Suuren Savotan kanteita ajava asianajotoimisto on kertonut, että se laskuttaa jokaiselta metsänomistajalta noin 9 000 euroa ilman arvonlisäveron osuutta, jos metsänomistaja ei aio jatkaa korvausten vaatimista hovioikeudessa.

Jo aiemmin Suuren Savotan metsänomistajista kukin on maksanut noin 2 500 euroa asianajotoimistolleen.

Suuri Savotta -ryhmän vetäjä Reijo Lahtonen arvioi, että Äänekoskelle saapuu keskustelemaan useita kymmeniä metsänomistajia eri puolilta Suomea.

Aiheeseen liittyvät artikkelit