Metsä

Leppä MTK:n valtuuskunnalle: "Suomi vie lulucf:n päämiestasolle, jos hyvää ratkaisua ei saada"

Metsä 22.11.2017

Satovahinkokorvausta haettu EU:sta. Satovahinkojen vakuutusten verosta luopuminen voisi vauhdittaa niiden käyttöönottoa.


Jaana Kankaanpää
Maatalouspolitiikkaa voi yksinkertaistaa myös luopumalla jostain tuista, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä muistuttaa.

Metsät EU:n ilmastopolitiikkaan sitova lulucf on niin tärkeä Suomelle, että se viedään EU:n päätöksenteon korkeimmalle tasolle, jos edessä olevissa kolmikantaneuvotteluissa ei saada Suomelle edullista ratkaisua.

"Lulucf:stä täytyy saada ratkaisu, joka mahdollistaa Suomen hakkuutavoitteet. Jos trilogeissa ei löydy ratkaisua, on selvää, että Suomi vie asian päämiestasolle", maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoi MTK:n liittokokoukselle.

Ministerin kommentti oli vastaus MTK:n valtuuskunnan puheenjohtajan Tommi Lunttilan vaatimukseen kertoa, mitä Suomi on Brysselistä saamassa.

Leppä muistutti, että metsätalouden investoinnit ovat Suomen talouden kasvun veturi.

"Kasvua on haettu kahdeksan vuotta. Biotaloudessa on kaksi sanaa. Jos talous ei toimi, emme pysty huolehtimaan ympäristöstä", Leppä sanoi.

Korvausta satovahingoista Leppä ei luvannut.

"Olen nostanut satovahingot esille jo heinäkuussa EU:n ministerineuvostossa ja maatalouskomissaari Hoganille. Odotamme komissiolta vastausta, onko kriisituelle edellytyksiä", Leppä sanoi.

Suomen lisäksi satovahinkojen rintamassa ovat Baltian maat ja Ruotsi.

Leppä heitti kokousväelle pohdittavaksi, miten kehitettäisiin parempi satovakuutus.

"Vakuutustuotteita on tullut markkinoille, mutta ei sellaisia, joita viljelijät ottavat. Voisiko joku ryhmävakuutus olla hyvä, esimerkiksi salmonellavakuutuksen tapaan", Leppä pohti.

Yksi idea on ollut voisiko 24 prosentin vakuutusverosta luopua. Monessa EU-maassa on jo luovuttu.

Leppä muistutti, että maatalouden kannattavuuden parantamiseksi myös tuotantopanosten hinnannousulla on merkitystä.

"Kysyin Yaran tilaisuudessa, miten viljelijä voi viedä lannoitteiden nousseet hinnat omiin hintoihinsa. En saanut vastausta. Ei ole yhdentekevää, kuka tuotantopanosten valmistavat yritykset omistaa."

Tuottajan asemaa parantavaan lakiin tulevan ruoka-asiamiehen valtuuksien tulee olla kattavat.

MTK:n valtuuskunnan syyskokous alkoi keskiviikkona aamulla.

Leppä piti kokouksen alla valtuuskunnalle kyselytunnin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit