Metsä

Boreal Bioref pyrkii aloittamaan biojalostamon rakentamisen Kemijärvellä ensi kesänä

Metsä 23.11.2017

Ensimmäiset sellupaalit voisivat valmistua vuoden 2020 lopulla, jos investointipäätös syntyy ensi vuoden alussa.


Photographer: Timo Lindholm
Biojalostamoa Kemijärvellä suunnitellaan kuvassa oikealla taustalla sijaitsevalle Patokankaan alueelle. Kuva on otettu viime huhtikuussa.

Kemijärvelle biojalostamoa suunnitteleva Boreal Bioref pyrkii käynnistämään rakennustyöt Patokankaalle varatulla tehdastontilla ensi kesänä.

Boreal Biorefin toimitusjohtajan Heikki Nivalan mukaan investoinnin suunnittelu on edennyt hyvin.

"Olemme kyenneet tekemään suunnittelun, rahoitusratkaisut ja muut työt lähes alkuperäisen aikataulun mukaisesti", Nivala kertoo.

Boreal Bioref suunnittelee biojalostamoa yhdessä kiinalaisen Camcen kanssa.

Joulukuussa on määrä valmistua rahoitussuunnitelma, jonka laatii metsäteollisuuden hankkeisiin erikoistunut konsulttiyritys Vision Hunters.

Tekninen suunnitelma viimeistellään tammikuussa, jolloin investointipäätöksen perusta alkaisi olla valmis.

Boreal Bioref jätti ympäristölupa-anomuksen viime kesän lopulla. Investointipäätös voidaan tehdä ehdollisena niin, että ympäristölupa tarvitaan päätöksen lopulliseksi sinetiksi.

"Meillä on edelleen tavoitteena, että ensi kesänä aloitetaan rakennustyöt ja tehdas olisi valmis vuoden 2020 loppupuolella", Nivala sanoo.

Biojalostamohankkeesta kemijärveläisillä on 49 prosenttia, 51 prosenttia omistaa Silvi Management Industries, jonka takana ovat kiinalainen Camce ja Silvi Industrie AB.

Investointipäätökseen asti äänivalta hankkeessa on kuitenkin kemijärveläisillä, koska Silvi Management Industriesin äänivalta on rajoitettu siihen asti 48 prosenttiin.

Biojalostamo tuottaisi havupuusellua, liukosellua ja mikrokiteistä sellua yhteensä noin 500 000 tonnia vuodessa. Sen lisäksi tehdas valmistaisi muita biotuotteita.

Puuta se käyttäisi vuosittain 2,8 miljoonaa kuutiometriä. Investoinnin kokonaisarvo olisi noin 800 miljoonaa euroa.

Boreal Bioref järjestää ensi viikon torstaina hankkeen etenemisestä tiedotustilaisuuden Kemijärvellä.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT