Metsä

Suuren Savotan metsänomistajat pohtivat kuumeisesti, viedäkö kanne hovioikeuteen saakka

Metsä 24.11.2017 Äänekoski

Kukin metsänomistajista pyrkii muodostamaan kantansa oikeusprosessin jatkoon lähiaikoina.


Kalle Keskinen
Suuren Savotan vetäjä Reijo Lahtonen pitää valitettavana sitä, jos metsänomistajat jättäytyvät oikeusprosessista pois rahasyistä.

Yhteensä 45 Suuri Savotta -kanneryhmän metsänomistajaa kokoontui tänään perjantaina Äänekoskella.

Kokonaisuudessaan 486 metsäomistajaa haki Helsingin käräjäoikeudessa korvauksia Metsäliitolta, Stora Ensolta ja UPM:ltä yhtiöiden muodostaman kartellin aiheuttamista puukauppatulojen menetyksistä.

Käräjäoikeus hylkäsi elokuussa ensimmäiset Suuri Savotta -ryhmän kanteet. Sen jälkeen niitä hylättiin viikoittain keskimäärin 50 kanteen tahdilla. Käräjäoikeus on nyt antanut hylkäävät tuomiot kaikista 486 kanteesta.

Äänekoskella keskusteltiin siitä, kuinka moni ryhmän jäsenistä aikoo valittaa Helsingin käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen.

"Olemme kerranneet vuosia kestäneen käräjöintiprosessin vaiheita ja pohtineet, millä askelmerkeillä lähdemme tästä eteenpäin. Varmuudella ainakin osa Suuren Savotan väestä vie asian ylemmälle oikeusasteelle ja osa taas lopettaa tähän", Suuren Savotan vetäjä Reijo Lahtonen totesi Äänekoskella perjantaina.

Viikonlopun kynnyksellä valtaosa Suuren Savotan metsänomistajista vaikutti vielä empivän omaa kantaansa siitä, kannattaako hovioikeuteen lähteä.

Erityisesti kasvavat oikeudenkäyntikustannukset sekä vuosien mittaiseksi venähtänyt oikeusprosessi närästävät monia.

Jorma Kouva Pudasjärveltä ei ole vielä päättänyt, jatkaako hoviin saakka.

"Koko tämä kartellikuvio tuntuu valtavan epäoikeudenmukaiselta, mutta tässä vaiheessa on jo pakko alkaa miettiä taloudellistakin puolta. Taloudelliset riskit ovat tuntuvia ja aika voimattomia me tunnumme metsänomistajina tässä olevan", Kouva puntaroi.

Hän kertoi tekevänsä ratkaisunsa viikonlopun aikana.

Lahtosen mielestä ei ole kohtuullista, että oikeusprosessi usean metsänomistajan kohdalla on tyssäämässä käytännössä rahaan.

"Oikeusjärjestelmän täytyisi toimia tasa-arvoisesti, mutta niinhän ei asian laita nyt missään nimessä ole. Toivon, että pysymme yhtenäisinä eikä vastapuoli saa niitä hajotettua, sillä joukossa on voimaa", hankkeen nokkamies sanoo.

Juhani Vormula Riihimäeltä kertoo olevansa niin ikään kahden vaiheilla kartellikäräjien jatkon suhteen.

"Oikeudenkäynti on kestänyt pitkään ja kulut ovat jo sillä tasolla, että olisiko mahdollinen korvauskin vuosien päästä vain Pyrrhoksen voitto, joka ei edes kattaisi kustannuksia? Tätä täytyy nyt arvioida. Käräjäoikeuden päätös kyllä on ollut todella sekava ja hämmentävä", Vormula miettii.

Merja Karila Muuramesta on puolestaan päättänyt jatkaa vääntöä hovioikeudessa.

"Yhtiöt ovat luvanneet tulla vastaan oikeudenkäyntikustannuksissa muutamalla tonnilla, jos asia jätetään sikseen. Minusta tämä on todellista pilkantekoa, ja olen päättänyt jatkaa", Karila painottaa.

Hänen mukaansa epävarmoja jatkostaan on Suuressa Savotassa nyt erittäin paljon.

"Toivottavasti mahdollisimman moni lähtisi mukaan, jolloin omakin maksutaakka kevenisi, kun maksajia olisi enemmän."

Hankasalmelainen Esa Lehmonen oli perjantaina moneen muun tavoin vielä kahden vaiheilla.

"Tämän porukan laajempi mielipide asiasta varmaan pitkälti vaikuttaa omaankin lopulliseen päätökseen. Korvausvaade täytyy suhteuttaa joka tapauksessa arvioituihin kuluihin", hän pohtii.

Aiheeseen liittyvät artikkelit