Metsä

3D-tulostettu puukerrostalo voi olla kohta totta

Metsä 29.11.2017

Kiinassa tehdään jo nyt betonikerrostaloja 3D-tulostamalla. On mahdollista, että parinkymmenen vuoden kuluttua materiaalina käytetään puuta.


Jarkko Sirkiä
"Ei kannata keskittyä yhden biotalouden tuotteen kehittämiseen, koska saatamme olla väärässä", Don Roberts huomauttaa.

Näin tämä voi mennä lähivuosikymmeninä: Jossain toimii tehdas, joka tuottaa puupohjaista massaa. 3D-tulostin käyttää massaa raaka-aineenaan. Shakkinappula, keittiönjakkara tai vaikka kokonainen seinäelementti voidaan tulostaa kerros kerrokselta puusta, samaan tapaan kuin pikkuesineitä nyt tulostetaan sulatetusta muovista.

”Onko puupohjaisten tuotteiden 3D-tulostuksella isoa vaikutusta markkinoihin nyt tai viiden vuoden päästä? Vastaus on ei”, kanadalainen paperi- ja metsäteollisuuden asiantuntija Don Roberts sanoo.

”Mutta kahdenkymmenen vuoden kuluttua tilanne voi olla toinen.”

Varsinkin Kiinassa 3D-tulostaminen on voimissaan, Roberts huomauttaa. Siellä on onnistuttu valmistamaan kokonaisia kerrostaloja 3D­tekniikalla. Materiaalit eivät ole toistaiseksi olleet puupohjaisia, mutta joskus myöhemmin ne voivat sitä olla.

”Rakennusteollisuus on viimeinen tuotannonala, jota ei ole automatisoitu. Tuottavuus saadaan paranemaan radikaalisti, jos rakentamistapaa onnistutaan muuttamaan ratkaisevasti.”

Don Roberts työskentelee toimitusjohtajana Nawitka Capital Advisors -finanssiyhtiössä. Maanantaina hän esiintyi Pellervon taloustutkimus PTT:n seminaarissa Helsingissä.

Toinen puurakentamisen keksintö, jota Roberts pitää lupaavana, ovat clt-levyt. Ne ovat ristiin liimatuista laudoista valmistettuja massiivipuulevyjä.

Niiden hyödyntämisessä Suomi on heittänyt mahdollisuuksiaan hukkaan, Roberts sanoo.

”Kanadassa tehtiin poliittinen päätös ennen Vancouverin vuoden 2010 olympialaisia, että jäähallit ynnä muut uudet urheiluareenat rakennetaan clt:stä. Ja missä nyt ollaan? Maailman korkein puukerrostalo sijaitsee Vancouverissa.”

Viime vuoden syyskuussa valmistunut Brock Commons on 18-kerroksinen ja 53,5-metrinen. Opiskelija-asuntolan runkoon on käytetty clt:tä mutta myös vähän betonia.

”Suomessa palomääräykset estävät korkeiden puukerrostalojen rakentamisen. Kyse on tiedon puutteesta", Roberts lataa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit