Metsä

Syd-Österbotten: Metsänomistajien yhtiön kuitupuun vienti Ruotsiin sujuu vauhdilla – määrät nousussa

Metsä 03.12.2017

Kuitupuun parantunut markkinatilanne näkyy myös puun hinnassa, arvioi metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Jan Slotte.


Johannes Tervo
Ensimmäiset puut Kristiinankaupungista Ruotsiin laivattiin huhtikuun alussa. Metsänhoitoyhdistys Österbottenin Jens Helenelund esitteli maaliskuun lopulla Karhusaaren satamaan lastattua kuitupuuvarastoa.

Rannikko-Pohjanmaan metsänomistajien yhdistyksen perustama puunvientiyhtiö Ab Österbottens Trä on päässyt ensimmäisenä toimintavuotenaan hyvään vauhtiin. Ensimmäiset puut laivattiin Kristiinankaupungin satamasta Ruotsiin huhtikuun alussa.

Tämän vuoden kokonaisvientimäärä on noin 30 000 kuutiota kuitupuuta, arvioi yhtiön toimitusjohtaja ja metsänhoitoyhdistys Österbottenin toiminnanjohtaja Jan Slotte Syd-Österbotten -lehdessä.

Ensi vuonna määrä noussee 30–40 prosentilla, Slotte kertoo. Myös useampien vientisatamien käyttöönottoa harkitaan.

Alueella on vuosia ollut ylitarjontaa havukuitupuusta. Nyt tilanne on kohentunut ja tämä näkyy Slotten mukaan myös havukuidun hinnassa.

Hän muistuttaa, että myös Ruotsin metsäteollisuuden investoinnit ovat nyt hyviä uutisia rannikon metsänomistajille. Esimerkiksi SCA aikoo kaksinkertaistaa rannikkokaupunki Sundsvallin lähellä sijaitsevan Östrandin sellutehtaan tuotannon 900 000 tonniin. Investointi on yksi Ruotsin teollisuushistorian suurimmista. Uuden tehtaan on määrä käynnistyä ensi kesänä.

Metsänhoitoyhdistys Österbotten alkaa viedä havukuitua Ruotsiin

Aiheeseen liittyvät artikkelit