Metsä

Aarre: "Metsässä verenpaine laskee nopeasti" – jazzlaulaja neuvoo etsimään metsästä esiintymisrohkeutta

Metsä 03.12.2017

Sanni Orasmaa opettaa etsimään metsästä rauhaa, jonka voi tallettaa mieleensä ja kutsua esiin myöhemmin.


Hanne Manelius
Jazzlaulaja Sanni Orasmaa (kesk.) vei oppilaansa Kirsti Örnin ja Anna Vihosen syksyiseen metsään kokeilemaan luontolähtöistä esiintymisvalmennusta.

Kurkiaura asettuu taivaalla matkamuotoon, kun kolme naista astelee Nuuksion kansallispuistoon. Hetken kuluttua Sanni Orasmaa pysäyttää ryhmän metsäaukealle.

"Laitetaan silmät kiinni ja tunnustellaan itseä. Nostetaan sisäänhengityksellä kädet ylös ja lasketaan uloshengityksellä alas. Uloshengityksellä puhalletaan arjen huolet pois ja sisäänhengityksellä otetaan metsää sisään."

Sienet, sammalet ja kostea maa tuoksuvat muhevasti syksyltä. Sanni kysyy tuntemuksia.

"Olo rauhoittuu nopeasti", huomaavat Anna Vihonen ja Kirsti Örn.

Molemmat ovat ottaneet Sannilta laulutunteja. Tänään Sanni pyysi heitä kokeilemaan – ja samalla näyttämään Aarteelle – miten Sannin kehittämässä luontolähtöisessä esiintymisvalmennuksessa etsitään luonnosta energiaa.

"Metsässä verenpaine laskee nopeasti ja hengitys tasaantuu. Hengitysharjoitus aktivoi parasympaattista hermostoa, jolloin rentoudumme ja saamme helpommin kiinni sisäisistä tuntemuksistamme. Meistä tulee enemmän läsnäolevia", Sanni selittää perusteita.

Harjoitus jatkuu. Silmät sulkeutuvat ja korvat keskittyvät kuuntelemaan metsän ääniä. Se auttaa pysähtymään.

"Aikojen alussa ihmisen perusolotila oli rento, mutta stressihormonit aktivoituivat nopeasti, kun piti toimia. Nykyään puhelin piippaa, tietokoneen ruutu välkkyy, ja olemme koko ajan yliaktiivisessa tilassa. Kun sitten pitäisi toimia, esimerkiksi esiintyä, ei enää olekaan helppo saada isoa vaihdetta päälle."

Sannin ratkaisu on etsiä rauha metsästä ja oppia ottamaan se sieltä mukaansa.

Miten Sanni päätyi vihreä hoiva -yrittäjäksi? Mitä on vihreä hoiva ja miten virtuaalilasit liittyvät siihen? Lue Aarteen jutusta myös Sannin vinkit metsässä rauhoittumiseen.