Metsä

Metsähallitus suojelee ilman hehtaarirajoituksia – Yksityismaita tulee vauhdilla mukaan Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjaan

Metsä 06.12.2017

Valtio lupaa suojella saman määrän hehtaareita kuin yksityiset, mikä on innostanut yksityishenkilöitä mukaan kampanjaan.


Metsähallitus
Metsähallitus on päättänyt suojella muun muassa Kemijärvellä sijaitsevan Matovaaran vastineeksi yksityisten tekemille luontolahjoille.

Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjaan liittyen on kerrottu, että Metsähallitus olisi suojelemassa korkeintaan 1 800 hehtaaria valtion maita. Hehtaariraja on kuitenkin poistunut.

"Valtio on sitoutunut suojelemaan lahjoitettuja yksityismaita vastaavan hehtaarimäärän omia maitaan, ja lisää kohteita kartoitetaan koko ajan", asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) linjasi 30. marraskuuta.

Tämän linjauksen mukaan toimitaan, Metsähallituksen pääjohtaja Pentti Hyttinen vakuuttaa.

"Olemme varautuneet 1 800 hehtaariin, mutta uusia alueita etsitään tarpeen mukaan."

Yksityismaiden osalta kampanja etenee vauhdilla.

Säätiöt kuuluvat kampanjassa samaan ryhmään yksityishenkilöiden kanssa. Toisin sanottuna valtio on luvannut tuplata myös niiden suojelemat hehtaarit.

Suomen luonnonsuojeluliitto tiedottaa, että Suomen Luonnonsuojelun Säätiö on ostanut yhteensä 210 hehtaaria metsä- ja suoerämaita. Kohteet sijaitsevat Pohjois-Pohjanmaalla Muhoksen ja Siikajoen kunnissa, ja ne on tarkoitus liittää Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjaan.

Espoolainen Timo Kujala puolestaan lahjoitti itsenäisyyspäivän alla peräti 600 hehtaaria erämaa-alueita kampanjaan. Lahjoitus on tiettävästi suurin yksityishenkilöiden tekemistä. Kujalan lahjoittamat kohteet sijaitsevat Pudasjärvellä, Puolangalla, Sotkamossa ja Kiuruvedellä.

"Valtion lupaus suojella kaikkia lahjoituksia vastaava määrä omia alueitaan vaikutti keskeisesti suojelupäätökseeni", Kujala kertoo.

Kun Suomen Luonnonsuojelun Säätiön ja Timo Kujalan lahjoittamat maa-alueet lasketaan mukaan niihin noin 1 800 hehtaariin, joiden suojelu oli vireillä tai joiden suojelusta oli tehty päätös marraskuun loppupuolella, näyttää, että yksityisten suojelualueiden määrä kampanjassa on nousemassa ainakin noin 2 600 hehtaariin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit