Metsä

Analyytikko Norske Skogista: "Suomalaiset eivät varmasti rahojaan sinne lyö"

Metsä 22.12.2017

Analyytikko arvioi, ettei Norske Skogin kapasiteetti tule häviämään markkinoilta ainakaan kokonaan.


Markku Vuorikari
Analyytikko huomauttaa, että molemmat metsäyhtiöt ovat sanoneet julkisuuteen suhteellisen suoraan, etteivät ne halua sitoa lisää rahaa Euroopan paperibisnekseen.

Analyysiyhtiö Inderesin analyytikko Antti Viljakainen ei usko, että hiljattain konkurssiin ajautunut Norske Skog kiinnostaisi suomalaisia metsäyhtiöitä.

"Suomalaiset eivät varmasti rahojaan sinne lyö", Viljakainen sanoo.

Viljakainen perustelee näkemystään sillä, että Norske Skogin konekanta on niin vanhaa, että suomalaisyhtiöllä on itsellään parempia koneita.

Norske Skogin osto toisi suomalaisille yhtiölle analyytikon mukaan asiakkaita, markkinaosuutta sekä samalla merkittävän ja kalliin uudelleenjärjestelytarpeen.

"Se on hyvin kyseenalaista. Ei se varmasti kiinnosta Stora Ensoa eikä UPM:ää kumpaakaan", Viljakainen arvioi.

Analyytikko huomauttaa, että molemmat metsäyhtiöt ovat sanoneet julkisuuteen suhteellisen suoraan, etteivät ne halua sitoa lisää rahaa Euroopan paperibisnekseen. Metsä Group on luopunut painopaperien valmistuksesta jo kokonaan ja keskittyy kartonkeihin, pehmo- ja ruuanlaittopapereihin.

Ostaja Norske Skogille löytyy Viljakaisen mukaan luultavasti yhtiön nykyisistä rahoittajista. Ne ovat nimittäin tarjoutuneet jo ostamaan yhtiön. Hän huomauttaa, että rahoittajien ei ole tarpeen saneerata yhtiötä samalla tavalla kuin silloin, jos ostajana olisi vaikka Stora Enso tai UPM.

Viljakainen uskoo, että Norske Skogin tehtaiden kapasiteetti ei tule missään tapauksessa häviämään markkinoilta ainakaan kokonaan. Sen sijaan joitain tehtaita saatetaan myydä johonkin muuhun tuotantoon.

Yhtiöllä on sanoma- ja aikakauslehtipapereita valmistavia tehtaita yhteensä seitsemän. Neljä niistä on Norjassa, kolme muuta Walesissa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.

Lue lisää:

Norske Skog ajautui konkurssiin

Aiheeseen liittyvät artikkelit