Metsä

Kotimainen joulukuusi on harvinaisuus liki puuttomassa Islannissa

Metsä 23.12.2017

Ennen jääkausia saarta koristivat magnoliat, nyt jopa kuusenviljelyä opetellaan uudestaan.


Eija Mansikkamäki
Joulukuusi Reykjavikin tunnetuimmassa maamerkissä, Hallgrímskirkja-kirkossa.

Mitä pitää tehdä, jos eksyy metsään Islannissa? Nousta seisomaan.

Islanti pystyy tarjoamaan kotimaisen joulukuusenkin vain joka viidennelle kuusen­ostajalle. Jäätiköiden ja laavakenttien peittämässä saarivaltiossa on 320 000 asukasta ja kuusia myydään vuosittain 50 000. Omaa tuotantoa on 10 000 puun verran. Loput tuodaan Norjasta ja Tanskasta.

Joulukuusissa pyritään kuitenkin isompaan omavaraisuuteen. Maassa järjestettiin syksyllä peräti viisipäiväinen seminaari, jossa lupaavimpana nähtiin virginianpihdan viljely.

Islanti ei aina ole ollut puuton. Miljoonia vuosia sitten se oli metsäinen ja lämmin, ja kasvoi pyökkiä, pähkinää ja magnoliaa.

Jääkaudet tulivat, ja vain hieskoivu säilyi metsäpuuna. Vielä ihmisten rantauduttua Islantiin 1 150 vuotta sitten saaresta 25–40 prosenttia oli metsän peitossa, nyt enää 1,9 prosenttia eli 190 000 hehtaaria. Siitä viidennes on viljeltyä metsää.

Metsät katosivat, kun ihminen tarvitsi poltto- ja rakennuspuuta, kivihiiltä metallipajoihin ja lämmitystä betonitaloihin.

Tehokkaimmin metsien uusiutumista on estänyt kuitenkin lampaiden laidunnus. Sitä on sittemmin rajoitettu ja puita istutettu maatiloja tukemalla 0,5–6 miljoonan taimen vuosivauhdilla 1950-luvulta lähtien.

Juttua korjattu 27.12.2017: kuusi sijaitsee Hallgrímskirkja-kirkossa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT