Metsä

Tykkylumi kurittaa Itä-Suomessa: Merkittävät puustovahingot, hiihtäjiä varoitetaan Puijolla ja Kolilla

Metsä 05.01.2018

Kaikkien maakuntien yhteenlaskettu hintalappu tykkylumivahingoista puustolle voi nousta miljooniin euroihin.


Metsähallitus/Jarmo Laatikainen
Tykkylumi on katkonut männikköä Itä-Suomessa Metsähallituksen mailla.

Tykkylumi on aiheuttanut merkittävät puustovahingot Itä-Suomessa. Ongelmia on ollut ainakin Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa.

"Tämä on normaalia selvästi pahempi tilanne. Vastaava koettiin kolme vuotta sitten", arvioi Suomen metsäkeskuksen itäisen alueen valmiuspäällikkö Markku Remes.

Toistaiseksi metsäkeskuksella ei ole vielä vahinkoarviota tuhojen laajuudesta. Tilanne jatkuu ja tuhoja luultavasti tulee edelleen.

Remes vertaa vahinkoja kolmen vuoden takaisiin olosuhteisiin, jolloin pelkästään Pohjois-Savossa metsävahingot nousivat 1,5 miljoonaan euroon. Hän arvioi, että kaikkien maakuntien yhteinen metsävahinkojen määrä voi nousta miljooniin euroihin, jos huonosti käy.

Tykkylumi vaivaa pahiten nuoria, hiljattain harvennettuja männikköjä ja koivikoita.

Tämän vuoden tilanteen poikkeuksellisuutta kuvaa se, että Kuopiossa Puijolla ja Pohjois-Karjalassa Kolilla on jouduttu varoittamaan ulkoilijoita tipahtelevista lumikönteistä ja latvuksista. Myös latuja ja rinteitä on jouduttu sulkemaan. Uudenvuoden alla Kolin lähes koko latuverkosto jouduttiin sulkemaan.

"Puijon, Vuorilammen ja muidenkin korkeiden mäkien ulkoilureitistöillä on puissa paljon tykkylunta. Tykkylumi voi aiheuttaa vaaratilanteita, joten alueilla liikkumista tulee välttää", tiedotti Kuopion kaupunki eilen.

Metsähallituksen Metsätalous Oy:n Etelä-Suomen alueen hankintapäällikkö Markku Eklund arvioi tykkytuhoja merkittäviksi. Hänen vastuualueensa pahimmat tuhot ovat Pohjois-Karjalassa, Ilomantsin, Lieksan ja Nurmeksen seuduilla.

"Jälkiä joudutaan varmasti korjaamaan ensi kesänä ja silloin selviää myös vahinkojen laajuus", hän toteaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit