Metsä

Pikkumetsän Aapisen metsäasenteet närkästyttävät – "Kone hyökkäsi puiden kimppuun"

Metsä 11.01.2018

Sanoma Pron jo vuosia markkinoilla ollut aapinen ihmetyttää pikkukoululaisten vanhempia.


Valokuva kirjasta Krista Kimmo/forest.fi
Eläimet piileskelevät sadeviitan alla, kun outo mies maalaa merkkejä puihin.

"Pui-den kaa-ta-mi-nen

Pik-ku-met-säs-sä al-koi tä-nään.

Pai-kal-le saa-pui te-ho-kas työ-ko-ne.

Se hyök-kä-si he-ti pui-den kimp-puun."

Muun muassa näin tarinoi Pikkumetsän Aapisen kertojana toimiva Varis koulukirjassa, jonka sisältö on herättänyt jälleen ihmetystä sosiaalisessa mediassa. Kirja kertoo tarinaa, jossa kuvataan puiden kaatamista negatiiviseen sävyyn.

Yksi kirjan tekijöistä, lehtori Mervi Wäre, perusteli tarinaa Suomen Metsäyhdistyksen Forest.fi:n haastattelussa vuonna 2011 muun muassa sillä, että tekstien tarkoituksena on opettaa kriittistä lukemista. Hakkuukone on kuvattu pelottavana, koska uusien asioiden ja ilmiöiden kohtaaminen on pelottavaa.

Kirjan on alun perin julkaisut WSOY, ja sittemmin kirja on siirtynyt Sanoma-konsernin koulukirjayhtiö Sanoma Pron tuotteeksi.

Suomen Metsäyhdistyksen nuorisoviestinnän johtava asiantuntija Sirpa Kärkkäinen ymmärtää hyvin, että osa vanhemmista, varsinkin metsäalalla työskentelevät, pahoittavat mielensä aapisen sisällöstä.

"Kirja on tehty ikävään sävyyn."

Muun muassa puita leimaamaan saapuvasta miehestä todetaan näin: "Metsässä oli tänään outo mies. Hän maalasi merkkejä vain isoihin puihin. En tiedä, miksi hän teki niin. Mutta tämän tiedän. Jos puihin maalataan merkkejä, siitä ei hyvää seuraa."

Aapisen tyyli ei liioin ilahduttanut Jyväskylän yliopiston luonnonsuojelubiologian dosenttia Panu Halmetta. Hän kommentoi asiaa Facebookissa.

"Näin luonnonsuojeluasioiden tutkijana myös minua harmittaa isosti kirjan tapa puhua hakkuista. Metsäkoneen kuljettajat ovat tavallisia kansalaisia jotka huolehtivat perheistään ja niin edelleen. Heitä ei saisi demonisoida, vaikka tekisikin mieli puhua hakkuumääristä tai vaikkapa kesähakkuista kriittisesti", Halme kirjoittaa.

"Ylipäätään julkisessa keskustelussa, jota oppikirjatkin edustavat, pitäisi varoa luomasta sellaista ilmapiiriä, jossa rakennetaan vastakkainasettelua tavallisten ihmisen välille yhteiskuntaan."

Metsäyhdistyksen Sirpa Kärkkäinen on tänään ollut yhteydessä Sanoma Pron äidinkielen kirjoista vastaavaan henkilöön. Pikkumetsän Aapinen on hänen mukaansa poistumassa markkinoilta, koska koulukirjat muuttuivat opetussuunnitelman uudistuksen vuoksi. Kirjasta ei oteta enää uusia painoksia, mutta vanhoja aapisia käytetään kouluissa vielä kierrätyskirjoina jonkin aikaa.

Forest.fi:n artikkelissa todetaan, etteivät viranomaiset määrittele tai hyväksy oppikirjojen sisältöjä mitenkään. Kustantajien vastuulla on se, millaisia oppikirjoja he tekevät. Opettaja ja koulu taas päättävät, millaisia kirjoja he käyttävät ja miten.

Forest.fi:n juttu aiheesta

Juttua muokattu 11.1.2018 kello 17.00: Lisätty Panu Halmeen kommentti.

Aiheeseen liittyvät artikkelit