Metsä

Viitasaarella hirsi voitti betonin päiväkodin materiaalina – kuntalaisten tahto taivutti valtuuston

Metsä 12.01.2018 Viitasaari

Ympäristöystävällisyys, laadukas sisäilma sekä kotimainen rakennusmateriaali puolsivat puuta, vaikka se nosti rakennuskustannuksia.


Petteri Kivimäki
Opettaja Minna Herttua-Mattinen seuraa taustalla, kun 5-vuotiaat Elli Vehniäinen ja Erkki Kemppainen aloittivat leikkinsä päiväkodin uusissa tiloissa.
Opettaja Minna Herttua-Mattinen seuraa taustalla, kun 5-vuotiaat Elli Vehniäinen ja Erkki Kemppainen aloittivat leikkinsä päiväkodin uusissa tiloissa.
Petteri Kivimäki
Viitasaari pyrkii nostamaan vetovoimaansa lapsiperheiden asuinpaikkana hirsisellä päiväkodilla.
Viitasaari pyrkii nostamaan vetovoimaansa lapsiperheiden asuinpaikkana hirsisellä päiväkodilla.

Viitasaarella jouduttiin valintojen eteen, kun maaseutukaupungin vanha päiväkoti muuttui sisäilmaongelmien takia käyttökelvottomaksi 2014.

Vaihtoehtona oli sijoittaa päiväkoti-ikäiset lapset jo olemassa oleviin muihin tiloihin tai rakentaa kokonaan uusi päiväkoti joko betonista tai hirrestä.

”Lapset olivat tämän väliajan hajasijoitettuina päivähoitopaikkoihin eri puolille Viitasaaren taajamaa, mutta aika nopeasti kävi selväksi, että kokonaan uusi päiväkoti tarvitaan”, Viitasaaren varhaiskasvatusjohtaja Marja Suni toteaa.

”Keskustelu siitä, nouseeko tänne betoninen vai hirsinen päiväkoti, oli sen sijaan pitkä ja värikäs.”

Kuntalaisten enemmistö kannatti rakennusmateriaaliksi hirttä. Hetken kuitenkin näytti jo siltä, että betonilinja veisi voiton Viitasaaren kaupunginvaltuustossa.

”Päiväkodin henkilöstön, pikkulasten vanhempien ja kuntalaisten kannatus hirsirakentamiselle oli niin suurta, että myös päättäjien päät kääntyivät”, vastaava lastentarhanopettaja Päivi Vuorio muistelee.

Betonirakentamista olisi puoltanut halvempi hinta, mutta ympäristöystävällisyys, laadukas sisäilma sekä kotimainen rakennusmateriaali puolsivat hintavampaa puuta.

Hirsipäiväkodin rakentaminen aloitettiin lokakuussa 2016, ja projekti valmistui viime joulukuussa.

Investoinnin kokonaisarvo on 3,3 miljoonaa euroa.

60-paikkainen ja 950-neliöinen upouusi hirsipäiväkoti avasi maanantaina ovensa 1–6-vuotiaille lapsille.

Kiinteistörakennusmestari Juho Tenhunen korostaa uuden päiväkotirakennuksen rakennusteknistä edistyksellisyyttä.

”Rakennuksessa on koneellinen ilmanvaihto, lattialämmitys kaukolämmössä sekä led-perustainen valaistusjärjestelmä. Rakennusmateriaalina on käytetty 270 milliä paksua painumatonta hirttä”, hän luettelee.

Keiteleen sahan kautta kulkenut puumateriaali on peräisin Keski-Suomesta, ja osittain myös Viitasaarelta.

”Päiväkoti on tehty kotimaisella puulla ja kotimaisella työllä”, Tenhunen summaa.

Viitasaarella uskotaan, että päiväkodista voi tulla pikkukaupungin markkinointivaltti sekä tuore vetovoimatekijä.

”Tämä on valtavan mittaluokan panostus lapsiin ja tulevaisuuteen. Viitasaari tavoittelee lapsiperheitä ja uusia muuttajia paikkakunnalle. Kun lapsiperheen arjen edellytykset ovat täällä kohdillaan, voi työssä kulkea kauempanakin”, varhaiskasvatusjohtaja Suni pohtii.

Muuttotappio sekä maa- ja metsätalouden rakennemuutos ovat pitkään koetelleet pohjoisessa Keski-Suomessa sijaitsevaa maaseutukaupunkia.

”Rakennemuutos on ravistellut seutua, mutta uskomme, että järkevillä ratkaisuilla saamme kehityksen suunnan kääntymään paremmaksi”, Vuorio sanoo.

Lue myös:

Professori: Kallis hinta ja rakentamisen tahti jarruttavat puurakentamista Suomessa

Aiheeseen liittyvät artikkelit