Metsä

Suuri Savotta luopui kartellikanteista ja saa Stora Enson ja UPM:n oikeuskulut anteeksi

Metsä 12.01.2018

Helsingin käräjäoikeudelle jätettiin luopumisilmoitus, joka kattoi Suuren Savotan kaikki 486 metsänomistajaa.


Jaana Kankaanpää
Kanteestaan luopunut metsänomistaja saa Stora Enson 4 017,25 euron ja UPM:n 3 489,77 euron oikeudenkäyntikulut anteeksi, mutta joutuu maksamaan Metsäliiton 2 159,83 euron oikeudenkäyntikulut.

Suuri Savotta -kanneryhmä on ilmoittanut tänään perjantaina Helsingin käräjäoikeudelle, että kanneryhmän kaikki 486 metsänomistajaa luopuvat vahingonkorvauskanteistaan eivätkä valita käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen.

Metsänomistajat vaativat käräjäoikeuden hylkäämissä kanteissa Metsäliitolta, Stora Ensolta ja UPM:ltä yhteensä noin 12 miljoonan euron korvauksia metsäyhtiöiden kartellin aiheuttamista puukauppatulojen menetyksistä vuosina 1998–2004.

Kanteista luopuminen tarkoittaa, että metsänomistajat hyväksyvät näin samalla Stora Enson ja UPM:n sovintotarjouksen.

Stora Enso ja UPM esittivät lokakuun lopulla Suuri Savotta -ryhmän metsänomistajille sovintotarjouksen. Sen mukaan metsänomistaja saa Stora Enson ja UPM:n oikeuskulut anteeksi, jos metsänomistaja ei valita käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen.

Käräjäoikeus määräsi metsänomistajat maksamaan Metsäliiton, Stora Enson ja UPM:n oikeudenkäyntikulut. Metsänomistajaa kohti ne olivat yhteensä 9 666,85 euroa.

Oikeudenkäyntikuluista Stora Enson osuus oli 4 017,25 euroa, UPM:n 3 489,77 ja Metsäliiton 2 159,83 euroa. Metsäliitto ei ole tehnyt sovintotarjousta.

Stora Enso ja UPM pyysivät metsänomistajilta sovintotarjoukseen sitovan vastauksen 12.1.2018 eli tähän päivään mennessä.

Hovioikeuteen Suuri Savotta -ryhmällä olisi ollut aikaa valittaa helmikuun loppuun asti.

Kanneryhmään kuulunut metsänomistaja Tapio Rasi haki pidennystä valitusaikaan, mutta Helsingin käräjäoikeus hylkäsi hakemuksen juuri ennen joulua.

Rasi pyysi hakemuksessaan, että valituksen uusi määräpäivä olisi ollut 31.12.2018. Hän halusi jatkoaikaa erityisesti siksi, että tietäisi oman valitusratkaisunsa pohjaksi, kuinka Helsingin hovioikeus ratkaisee siellä parhaillaan olevan Metsähallituksen valituksen vahingonkorvausten hylkäyksestä.

Hovioikeudessa Metsähallituksen valituksen käsittelyyn on istuntopäiviä varattu tämän kuun lopulle asti. Sen jälkeen hovioikeuden ratkaisua saadaan odottaa vielä kuukausia.

Metsähallitus peräsi käräjäoikeudessa metsäyhtiöiltä 160 miljoonan euron korvauksia, mutta käräjäoikeus hylkäsi kanteet.

Metsähallituksen ja yksityismetsänomistajien Suuri Savotta -ryhmän lisäksi vahingonkorvauksia kartelliyhtiöiltä on vaatinut 32 kuntaa.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi kuntien yhteensä lähes kuuden miljoonan euron vahingonkorvauskanteet viime vuoden lokakuun lopulla.

Kunnilla on aikaa valittaa käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen helmikuun loppuun asti.

Suuri Savotta luopumassa kartellikanteista –Lahtonen: "Itkut ja naurut päättyvät tähän"

Aiheeseen liittyvät artikkelit