Metsä

Päätöksentekoon kyvyttömät perikunnat harmittavat metsäteollisuutta – Kansanedustaja tarjoaa yhteismetsiä ratkaisuksi

Metsä 13.01.2018

"Kuolinpesiä tulisi kannustaa metsäomaisuuden liittämiseen yhteismetsiin", sanoo kansanedustaja Jari Myllykoski (vas).


Pekka Fali
Kuolinpesät eivät Metsäteollisuus ry:n mielestä myy riittävän aktiivisesti puuta, kun päätöksiin tarvitaan aina kaikkien osakkaiden hyväksyntä.

Yhteismetsien houkuttelevuutta tulisi parantaa, jotta yhä useamman nykyisen kuolinpesän metsäomaisuus siirtyisi sujuvamman päätöksenteon piiriin, sanoo satakuntalainen kansanedustaja Jari Myllykoski (vas.).

Hän otti asiaan kantaa, kun Metsäteollisuus ry valitteli Ylen uutisessa puukaupan takkuavan, koska kuolinpesissä päätöksentekoon vaaditaan yksimielisyyttä. Perikunnat omistavat noin 10 prosenttia yksityismetsien pinta-alasta.

"Enemmistö voisi päättää, miten metsiä hoidetaan", ehdottaa Metsäteollisuus ry:n kotimaan metsäasioiden päällikkö Jouni Väkevä Ylen haastattelussa.

Kansanedustaja Myllykosken mukaan järjestön esittämä kuolinpesien yksimielisyysvaatimuksen poisto ei ole ongelmatonta.

"Perustuslaki estää enemmistöpäätöksiin siirtymisen, mutta sen sijaan kuolinpesiä tulisi kannustaa metsäomaisuuden liittämiseen yhteismetsiin. Tällöin metsät muodostaisivat suurempia kokonaisuuksia ja niitä koskeva päätöksenteko tehostuisi", hän toteaa.

Suomessa oli vuoden 2017 alussa 386 yhteismetsää ja niihin kuuluu reilut viisi prosenttia yksityismetsien pinta-alasta.

"Metsää omistavia kuolinpesiä puolestaan oli vuoden 2014 lopussa vajaa 45 000, ja niiden omistuksessa oli reilu miljoona hehtaaria metsämaata. Potentiaalia yhteismetsien määrän lisäämiseen siis on", Myllykoski sanoo.

Myllykoski on tehnyt viime vuoden keväällä toimenpidealoitteen verokannustimesta, jolla kuolinpesiä kannustettaisiin liittämään metsäomaisuutensa yhteismetsiin.

"Nyt asia on entistä ajankohtaisempi, kun sellun kysyntä maailmalla kasvaa ja metsäteollisuus tarjoaa maahamme investointeja, työpaikkoja ja verotuloja. Hyvä kehitys ei saa kaatua puukaupan ongelmiin", Myllykoski sanoo.

Myllykoski muistuttaa, että yhteismetsät tarjoavat myös mahdollisuuden huolehtia metsäluonnon monimuotoisuudesta:

Ylen juttu perikuntien päätöksenteosta

Aiheeseen liittyvät artikkelit