Metsä

Aarre: Mitä hankalampi tapaus, sitä hurjempi into – Pekka Soini kiipeää vuodessa tuhanteen puuhun ja pilkkoo ne alas tullessaan

Metsä 14.01.2018

Pekka Soini keksi Kauhajoen Karhun puheenjohtajana erikoisen varainhankintatavan: hän poistaa ongelmapuita kiipeilytekniikalla.


Jyrki Johannes Tervo
Puiden poistaminen on muun muassa soutua harrastavalle Pekka Soinille myös oiva tapa pitää yllä fyysistä kuntoa.

Kauhajoella asuva sähköinsinööri Pekka Soini on erikoistunut viheliäisimpiin ongelmapuihin, jotka hän hävittää kiipeilytekniikalla. Mitä hankalampi tapaus, sitä hurjemmalla innolla mies työhön ryhtyy.

Fyysisiä haasteita rakastavalle 53-vuotiaalle Pekalle kyse on harrastuksesta, jonka avulla hän kartuttaa kotipaikkakuntansa urheiluseurojen kassoja.

Erikoisen varainhankintatavan Pekka Soini keksi vuonna 2013 toimiessaan Kauhajoen Karhun puheenjohtajana.

"Olin puheenjohtajana kuusi vuotta. Hyvinä vuosina saimme yritysten tukirahaa helpommin, mutta sitten tuli lama, ja oli pakko miettiä uusia keinoja hankkia rahaa. Näin sain toteutettua pitkäaikaisen haaveeni kiivetä puihin niin kuin Kanadan metsurit tosi-tv-sarjassa", hän kertoo.

Puunkaadosta saaduilla varoilla tuetaan muun muassa tanssiurheilua.

Nyt perheet eivät joudu maksamaan niin paljon lastensa harrastuksesta.

Vuosittain Pekka kiipeää noin tuhanteen puuhun, karsii oksat mennessään ja pilkkoo rungon palatessaan.

Kaadettavat puut ovat yksi- tai kaksimottisia, joten Pekan ilta- ja viikonloppuharrastuksessa ei ole kyse mistään pikku puuhastelusta.

Pelin henki on se, että oksat ja pöllit putoavat puutarhojen, pihojen ja hautausmaiden tiukoissa paikoissa turvallisesti sinne minne pitääkin.

Erikoismiestä on tarvittu paljon varsinkin hautausmailla.

Jokainen puu täytyy miettiä tarkkaan, sillä esimerkiksi ikivanha valurautaristi menee helposti palasiksi, hän selvittää valmistautuessaan 20-metrisen koivun poistamiseen Vuorenmaan hautausmaalla Kauhajoella.

Lue Aarteen jutusta, minkä kokoinen on suurin Pekan kaatama puu ja millaisissa paikoissa työ vaatii erityistä tarkkuutta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit