Metsä

Vielä perjantaiaamuna 13 metsänomistajaa harkitsi jatkavansa kartellikäräjiä

Metsä 13.01.2018

Hovioikeuteen valittaminen on Suomessa kallista, se olisi neljän miljoonan euron kuluriski, toteaa Reijo Lahtonen STT:lle.


Markku Vuorikari
Suuri Savotta -ryhmän vetäjä Reijo Lahtonen lastasi kaksi vuotta sitten tammikuussa metsänomistajaryhmän kannepapereita Helsingin käräjäoikeudelle käsiteltäviksi.

Metsänomistajien Suuri Savotta -ryhmällä oli vaikea päätös lopettaa oikeudenkäynti kolme isoa metsäyhtiötä vastaan puukartellitapauksessa. Suuri Savotta -ryhmän kaikki metsänomistajat päättivät eilen, etteivät valita käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen. Ryhmässä oli 486 metsänomistajaa.

Vielä perjantaiaamuna ennen päätöstä 13 metsänomistajaa harkitsi jatkavansa hoviin, mutta hekin perääntyivät lopulta, kertoo Suuri Savotta -ryhmän vetäjä Reijo Lahtonen Suomen tietotoimistolle.

"Metsänomistajat tulivat siihen tulokseen, että he eivät tule ottamaan niin suurta taloudellista riskiä. Hovioikeuteen valittaminen on Suomessa kallista, se olisi neljän miljoonan euron kuluriski", Lahtonen sanoo.

Puukartellijupakka alkoi, kun markkinaoikeus katsoi, että Stora Enso, UPM-Kymmene ja Metsäliitto olivat pitäneet raakapuun ostokartellia vuosina 1997–2004. Sittemmin yhtiöiltä on vaadittu korvauksia kolmella rintamalla, toistaiseksi tuloksetta. Metsänomistajien lisäksi korvauksia ovat vaatineet omissa oikeusjutuissaan Metsähallitus ja 32 kuntaa. Kunnilla on aikaa valittaa hovioikeuteen helmikuun loppuun asti ja Metsähallituksen juttua käsitellään hovissa tammikuussa.

Lahtonen kertoo STT:lle, että metsänomistajien Suuri Savotta yritti saada jatkoaikaa valitukselleen. He olisivat halunneet tietää, miten muut korvausten vaatijat menestyvät metsäyhtiöitä vastaan. Valitusaikaa ei kuitenkaan pidennetty.

Lue myös:

Suuri Savotta luopui kartellikanteista ja saa Stora Enson ja UPM:n oikeuskulut anteeksi

Aiheeseen liittyvät artikkelit