Metsä

Bioenergialinjaukset kuumensivat EU-parlamenttia: Vihreä meppi esittää Suomen erottamista EU:sta

Metsä 19.01.2018

Luxemburgilaisen mielestä Suomi ja Ruotsi lobbasivat omia metsäisiä näkemyksiään turhan aggressiivisesti.


Kari Salonen
Euroopan parlamentti esitti, että uusiutuvan energian osuuden unionin kokonaisenergiasta tulisi nousta 35 prosenttiin 2030 mennessä.

Euroopan parlamentin vihreän puolueen jäsenet pettyivät keskiviikkoisiin energialinjauksiin. Puolue ajoi esitystä, jossa runkopuusta ja kannoista tehtyä energiaa ei olisi voitu kutsua uusiutuvaksi.

Esitys kuitenkin kaatui täysistunnossa.

"Tiedättekö, miksi hävisimme? Suomalaisten ja ruotsalaisten egoismin takia", luxemburgilainen vihreän puolueen meppi Claude Turmes sanoi parlamentin keskustelussa äänestyksen jälkeen.

Vihreiden mukaan kaikesta metsäbiomassasta tehtyä energiaa ei tulisi luokitella uusiutuvaksi energiaksi, vaan pelkästään jätteillä ja tähteillä voitaisiin saavuttaa EU:n energiatavoitteet. Muu biomassa tulisi ohjata lainsäädännöllä jatkojalostettavaksi polton sijaan.

Suomen energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) lähetti aiemmin Ruotsin ministerin kanssa mepeille kirjeen, jossa vedottiin torjumaan vihreiden parlamentaarikkojen esitykset.

Turmeksen mielestä Suomi ja Ruotsi tulisi erottaa tämän takia EU:sta.

"Jos jotain pitää syyttää, niin Suomen ja Ruotsin hallituksia. He estivät meitä rakentamasta yhtenäisiä eurooppalaisia kestävyyskriteerejä", hän sivalsi.

Lue myös:

Ministeri Tiilikainen EU:n bioenergiapäätöksestä: "Jatkoneuvotteluissa tulee varmistaa, että luodaan investointeja edistävät puitteet"

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT