Metsä

Aarre: Ruoveden vanha seurakuntakeskus homehtui – tilalle nousi hirsitalo ja protestiäänet muuttuivat kehuiksi

Metsä 04.02.2018

Ruoveden vanha seurakuntakeskus homehtui käyttökelvottomaksi. Seurakunta päätti rakentaa uuden hirsistä.


Hanna Mannelius
Kirkkoherranvirastoon astellaan kirkkaansinisestä ulko-ovesta. Pääsisäänkäynnin arkkitehti nosti esiin valkoisella.

Ruoveden moderni, hirsinen seurakuntakeskus valmistui keväällä 2016 ja sai nimekseen Aatos.

Edellinen seurakuntakeskus oli tehty tiilestä ja betonista, ja se kesti vain vajaat 50 vuotta. Vuonna 2013 kunta asetti sen käyttökieltoon sisäilmaongelmien vuoksi. Rakennuksesta löytyi kosteusvaurioita, hometta, sädesientä, asbestia ja radonia, eikä sitä saatu remonteilla korjattua, kertovat kirkkoherra Markku Simula ja talouspäällikkö Lilli Ruusila.

Purkulupa oli seuraava askel. Sitten alkoi haastavampi tuumailu. Millainen tulisi uudesta seurakuntakeskuksesta, joka sijoittuisi entiselle tontille kuntakeskukseen?

Seurakuntalaisilta nousi vahva toive, että rakennettaisiin hirrestä ja että tehtäisiin nimenomaan oikein rakennettu hirsitalo, hengittävä, terve ja ekologinen, muistelee Sauli Latvala, silloinen kirkkovaltuuston ja rakennustoimikunnan puheenjohtaja. Nyttemmin hän on talon tyytyväinen aktiivikäyttäjä.

Perinne ja nykyaika yhdistyivät toimivaksi kokonaisuudeksi. Suunnittelu- ja rakennusaikana kuului välillä paljonkin protestiääniä, mutta nykyään kuulee lähinnä kehuja.

Aatos sai alkunsa arkkitehtuurikilpailusta, jonka voittoisa suunnitelma syntyi arkkitehti Jussi Hietalahden päässä. Valmiissa talossa näkyvät myös henkilökunnan ja seurakuntalaisten toiveet.

"Hankkeesta julkistettiin kaikki mitä voitiin, ja asioista äänestettiin moneen kertaan. Koko ajan mukana oli iso joukko kommentoijia, ja keskustelua käytiin välillä sydänverellä", Simula kertaa.

"Itse esimerkiksi halusin halvimman mahdollisen Lidlin näköisen hallin, mutta onneksi kokeneet luottamushenkilöt sanoivat, että tokene jo, että kyllä talossa pitää jokin kiehkura olla."

Lue koko Aarteen juttu: miten hirttä käytettiin keskuksen sisätiloissa ja millaisin keinoin akustiikkaan vaikutettiin?

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT