Metsä

Tästä mallia Suomeenkin? CBC: Kanadalaiskaupunki korvasi tiesuolan puulastuilla

Metsä 07.02.2018

Kaupunki perustelee ratkaisua puulastun ympäristöystävällisyydellä ja tehokkuudella.


Puulastujen etuna suolaan verrattuna on pormestarin mukaan biohajoavuuden lisäksi niiden parempi pakkasenkestävyys.

Kanadassa Quebecin provinssissa sijaitseva Rosemeren kaupunki on korvannut liukkauden ehkäisyyn käytetyn tiesuolan ympäristöystävällisillä puulastuilla. Tässä vaiheessa kyse on tosin vasta kokeilusta.

Kaupungin pormestari Eric Westram perustelee kanadalaisen mediayhtiön CBC:n haastattelussa ratkaisua sillä, että kaupunki on halunnut korvata vanhan tavan jollain ympäristöystävällisemmällä ja tehokkaammalla tavalla.

Idea nousi pormestarin mukaan esille eräässä lumen puhdistamista käsitelleessä konferenssissa, johon kaupungin työntekijä oli osallistunut. Niinpä kaupunki päätti kokeilla puulastuja muutamalla keskeisellä kadulla.

Puulastujen etuna suolaan verrattuna on pormestarin mukaan biohajoavuuden lisäksi niiden parempi pakkasenkestävyys. Siinä missä suola toimii enimmillään 15 asteen pakkasessa, puulastujen pitäisi toimia jopa 30 asteen pakkasessa.

Toisaalta puulastujen haittana voidaan pitää sitä, että teitä ei voi käsitellä niillä kovin usein, sillä puulastut eivät hajoa kovin nopeasti.

Puulastut on päällystetty magnesiumkloridilla, jotta ne pysyisivät tien pinnalla. Vaikka lastut maksavatkin perinteistä tiesuolaa enemmän, lastujen etuna on se, että ne peittävät suolaa suuremman alueen.

Uutista on täydennetty 7.2. kello 17:29: uutisen lähde eli CBC puuttui otsikosta.

CBC:Quebec town swaps out salt for eco-friendly wood chips on icy roads

Aiheeseen liittyvät artikkelit