Metsä

Puulastuja on kokeiltu liukkauden torjuntaan Suomessakin: Toimii, mutta maksaa kahdeksan kertaa enemmän kuin hiekka

Metsä 08.02.2018

Puulastujen käyttö on kokeilun perusteella noin kahdeksan kertaa hiekkaa kalliimpaa.


Patrik Pelkonen
Puulastujen käyttö olisi tullut kahdeksan kertaa normaalia kalliimmaksi. Kuvituskuva.

MT kertoi eilen kanadalaiskaupungin kokeilusta, jossa liukkauden ehkäisyyn käytetty tiesuola on korvattu puulastuilla. Kaupunki perustelee kokeilua sillä, että se on halunnut korvata vanhan tavan jollain ympäristöystävällisemmällä ja tehokkaammalla tavalla.

Puulastujen etuna suolaan verrattuna on kanadalaiskaupungin pormestarin mukaan biohajoavuuden lisäksi niiden parempi pakkasenkestävyys. Siinä missä suola toimii enimmillään 15 asteen pakkasessa, puulastujen pitäisi toimia jopa 30 asteen pakkasessa.

Puulastuja on jo aiemmin kokeiltu liukkauden ehkäisyssä myös Suomessa. Kolme vuotta sitten Pohjois-Pohjanmaan elykeskus korvasi hiekan Kanadan kokeilua vastaavilla suolaliuoksessa kyllästetyillä puulastuilla.

Kolme vuotta sitten uudenlaista torjuntamenetelmää kokeiltiin kolmen kilometrin mittaisella tienpätkällä. Tällöin väylän toisella puolella käytettiin perinteistä hiekoitusta ja toisella muutaman millin paksuisia puulastuja.

Nykyisin Lapin elykeskuksen palveluksessa työskentelevä kunnossapitopäällikkkö Markku Tervo kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että puulastujen käyttö liukkauden torjuntaan oli ideana ja menetelmänä toimiva.

Kokeilu ei kuitenkaan Tervon mukaan jatkunut, koska puulastujen käyttö oli noin kahdeksan kertaa kalliimpaa kuin normaali hiekoitus. Lisäksi ongelmia aiheutti se, että kyseinen menetelmä on patentoitu.

Lue lisää:

Tästä mallia Suomeenkin? CBC: Kanadalaiskaupunki korvasi tiesuolan puulastuilla

Oulussa testataan puulastuja liukkailla

Aiheeseen liittyvät artikkelit