Metsä

Stora Enso teki miljardin euron liiketuloksen – Kiinan kartonkikone ja Varkauden investoinnit vauhdittivat kasvua

Metsä 09.02.2018

Selluntuotanto takkusi Uruguayssa Montes del Platan ja Ruotsissa Skutskärin tehtaalla. Osinko on nousemassa 0,37 eurosta 0,41 euroon osakkeelta.


Lari Lievonen
Viime vuoden loka–joulukuu oli Stora Ensolla neljäs peräkkäinen vuosineljännes, kun liikevaihto kasvoi.

Stora Enson liikevaihto kasvoi viime vuonna 2,5 prosenttia ja ylitti 10 miljardin euron rajan. Operatiivinen liiketulos oli 10,0 prosenttia liikevaihdosta, prosenttiyksikön edellisvuotista parempi.

Kannattavuusvertailussa liiketulosprosentilla mitattuna Stora Enso jäi hieman UPM:stä ja Metsä Groupista. UPM:n liiketulosprosentti oli viime vuonna 12,9 ja Metsä Groupin 11,2.

Myös sijoitetun pääoman tuotolla mitattuna Stora Enso oli kolmas 11,9 prosentillaan. UPM:llä luku oli 12,8 ja Metsä Groupilla 12,3.

Stora Enson toimitusjohtajan Karl-Henrik Sundströmin mukaan yhtiö on saavuttanut uuden tason uusiutuvien materiaalien yhtiönä.

"Muutos on todistetusti onnistunut, kun koko vuoden liikevaihtomme ylitti kymmenen miljardia euroa ja operatiivinen liiketuloksemme oli yli miljardi euroa", Sundström toteaa tilinpäätöstiedotteessa.

Viime vuoden loka–joulukuu oli hänen mukaansa neljäs peräkkäinen vuosineljännes, kun liikevaihto kasvoi. Vuoden viimeisellä neljänneksellä kasvu oli kolme prosenttia. Muiden kuin paperiliiketoimintojen kasvu oli yli kuusi prosenttia.

"Kasvu johtui pääasiassa strategisten investointien ylösajosta Beihaissa, Murówissa ja Varkaudessa sekä suotuisasta hintakehityksestä."

Kiinassa Beihaissa kuluttajapakkauskartonkia valmistavan koneen ylösajo etenee Sundströmin mukaan suunniteltua nopeammin. Kone saavutti suunnitellun kapasiteettitasonsa ja käyttökatteen kannattavuusrajan luvatusti viime vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Varkaudessa aaltopahvin pintakerrosta suoltava kraftlainerikone saavutti suunnitellun kapasiteetin ja ylitti investoinnille asetetun kannattavuustavoitteen.

Viilupuun (lvl) tuotannon ylösajo Varkaudessa jatkuu. Linjan odotetaan saavuttavan täyden tuotannon ensi kesänä. Puolan Murówissa sahainvestoinnit toivat myös kasvua.

Hyvästä sellusuhdanteesta huolimatta biomaterials-ryhmä jäi yhtiön sisäisesti asettamasta pääoman tuotosta selvästi jälkeen vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Tuotanto-ongelmia oli Ruotsissa Skutskärin ja Uruguayssa Montes del Platan sellutehtaalla.

Stora Enson hallitus esittää, että osakkeenomistajille maksettavaa osinkoa korotetaan vuodelta 2016 maksetusta 0,37 eurosta 0,41 euroon viime vuodelta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit