Metsä

Tulevan metsänomistajan puusilmä kehittyi jo lapsena – "Isäni on aina opettanut metsänhoitoa käytännössä"

Metsä 10.02.2018 Kuorasjärvi

Nuoren yrittäjän ja tulevaisuuden metsänomistajan hyppysissä pysyvät niin traktori, raivaussaha, moottorisaha kuin dronekin.


Johannes Tervo
"Työt sujuvat mukavasti, kun välineet ovat kunnossa", toteaa seinäjokinen tuleva metsänomistaja Eetu Lautamaja.

Tikkakosken ilmavoimissa armeijaa käyvä 19-vuotias Eetu Lautamaja ei jää lomaviikonloppuinaan sohvalle loikoilemaan. Armeijan vihreät vaihtuvat nopeasti oranssiin, kun hän suuntaa mökille metsänhoitotöihin.

Seinäjoelta kotoisin oleva Lautamaja perusti jo lukioiässä oman 4H-yrityksensä A-klapin, joka myy polttopuuta lähiseudun asukkaille ja mökkiläisille.

Keväällä Eetu teki isänsä Jukka Lautamajan kanssa niin paljon polttopuita, että ajatteli niiden riittävän koko talveksi.

"Kysyntä on ollut yllättävän kovaa, joten kaikki polttopuusäkit ovat jo menneet. Asiakkaat ovat kiitelleet sitä, että tuon polttopuut kotiin asti", Eetu Lautamaja kertoo.

4H-yrityksen myymät polttopuut kaadetaan omista metsistä, ja osa ostetaan koivurankana. Metsät sijaitsevat Alavudella Sydänmaalla.

"Alun perin idea polttopuiden myymisestä syntyi pakkohuutokaupasta ostettua metsäpalstaa harventaessa. Sieltä tuli niin paljon koivua, että päädyttiin myymään ne polttopuuksi", Lautamaja taustoittaa.

Nyt Lautamajan metsätilalla on suunnitteilla sukupolvenvaihdos.

"Aloitamme vaihdoksen pienestä metsäpalasta ja katsomme, miten asiat lähtevät rullaamaan."

Lapsesta asti metsiä kierrellyt Lautamaja muistelee makkaranpaiston olleen aina päivän kokokohta.

Nykyään hän nauttii eniten moottorisahalla tehtävistä töistä.

"Vanhasta kuva-albumista löytyy kuva, jossa istun melkein itseäni isomman moottorisahan vieressä", hän naurahtaa.

Lautamaja sanoo puusilmänsä kehittyneen nopeasti jo lapsuudessa iän myötä.

"Isä on aina opettanut metsänhoitoa käytännössä. Metsässä kävellessä hän saattoi kysyä, että mitäs tälle kuviolle kannattaisi seuraavaksi tehdä", Lautamaja muistelee.

Hänen mielestään puuston harventaminen on lopulta aika yksinkertaista: jos metsässä on vierekkäin kolme puuta, niin poistetaan niistä huonokuntoisin tai kieroin.

"Siisti mäntymetsä on suosikkini. Koivumetsät pakkaavat yleensä olemaan vähän epäsiistimpiä."

Toimeliaalle nuorelle miehelle ei riitä pelkkä polttopuiden teko ja myynti. Lisäksi hän työskentelee maatilalla, vuokraa kahta paljua ja tekee maatilakuvauksia dronella.

"Päätyöni on eräällä maatilalla, jossa teen kaikenlaisia konehommia. Näitä muita töitä pidän enemmänkin harrastuksina", hän naurahtaa.

Paljun vuokraus on hänen mukaansa huomattavasti polttopuiden myyntiä kannattavampaa. Jo tammikuussa Lautamaja oli saanut yli 40 tiedustelua paljun vuokraamisesta juhannukseksi.

"Polttopuut täytyy ensin kaataa, hinata tielle, kuljettaa klapikoneelle, pilkkoa, kuivattaa ja toimittaa asiakkaalle. Se on aikaa vievää puuhaa verrattuna paljun siirtelyyn paikasta a paikkaan b."

Lautamajan tulevaisuuden suunnitelmat ovat selkeät. Hän haluaa liikennelentäjäksi hinnalla millä hyvänsä.

"Koulutus on erittäin haluttu, joten sinne on vaikea päästä. Läpäisin viime vuonna ensimmäisen vaiheen, mutta en päässyt siitä pidemmälle. Yritän vielä tänä vuonna uudelleen, mutta jos ovet eivät aukea, menen yksityiseen koulutukseen", hän kuvailee suunnitelmiaan.

Lentäjien pitkät työpäivät tuskin hetkauttaisivat Lautamajaa.

"Välillä on tullut raivattua kaverin kanssa otsalamput päässä 20 asteen pakkasessa, kun ei ole malttanut lopettaa. Paras keli töiden tekoon on kuitenkin kevätaurinko ja pikkupakkanen", kehottaa Lautamaja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit