Metsä

Kartellikäräjät: Valtaosa kunnista valittaa hovioikeuteen ­– metsäyhtiöiden kanssa yritetään silti neuvotella vielä sopuratkaisu

Metsä 14.02.2018

Kuntien pitää valittaa puukartellikanteet hylänneestä käräjäoikeuden päätöksestä helmikuun loppuun mennessä. Muuten päätös saa lainvoiman.


Kari Salonen
Käräjäoikeudessa 32 kuntaa vaati Stora Ensolta, Metsäliitolta ja UPM:ltä lähes kuuden miljoonan euron vahingonkorvauksia yhtiöiden muodostaman kartellin aiheuttamista puukauppatulojen menetyksistä vuosina 1998–2004, mutta käräjäoikeus hylkäsi kanteet viime lokakuussa.

Valtaosa 32 kunnasta aikoo valittaa hovioikeuteen Helsingin käräjäoikeuden päätöksestä, missä kuntien yhteensä lähes kuuden miljoonan euron vahingonkorvauskanteet hylättiin.

Kunnat vaativat Stora Ensolta, Metsäliitolta ja UPM:ltä korvauksia yhtiöiden muodostaman kartellin aiheuttamista puukauppatulojen menetyksistä vuosina 1998–2004.

Kuntaliiton johtavan lakimiehen Pirkka-Petri Lebedeffin mukaan valittamaan lähtevien kuntien määrä ei ole vielä tiedossa, koska päätösten teko on kesken kunnissa. Aikaa valitukselle on helmikuun loppuun asti.

Kunnilla oli viime viikolla kokous, jossa oikeusprosessin jatkamista pohdittiin yhdessä.

"Tilannetta haarukoitiin ja uskoisin, että valtaosa kunnista valittaa hovioikeuteen", Lebedeff sanoo.

Kunnat pyrkivät valituksesta huolimatta neuvottelemaan metsäyhtiöiden kanssa ja pääsemään sopuratkaisuun asiassa.

Kunnat ovat valmiit luopumaan kanteistaan ja keskeyttämään asian käsittelyn hovioikeudessa, jos metsäyhtiöt antavat käräjäoikeuden kunnille määräämät metsäyhtiöiden oikeuskulut anteeksi. Tämä selviää Äänekosken kaupunginhallituksen kuluvan viikon maanantaina pitämän kokouksen pöytäkirjasta.

Hovioikeuteen valittamista Äänekosken kaupunki perustelee sillä, että sovintoratkaisuun ei metsäyhtiöiden kanssa ole mahdollista päästä ennen valitusajan päättymistä helmikuun loppuun mennessä.

Jos valitusta ei tehdä, käräjäoikeuden tuomio saa lainvoiman eikä metsäyhtiöillä olisi sen jälkeen kiinnostusta sovitella asiaa, kunnat päättelevät.

Käräjäoikeus määräsi viime lokakuun lopussa antamassaan päätöksessä kunnat maksamaan metsäyhtiöiden oikeudenkäyntikulut: Metsäliitolle 1,6, Stora Ensolle 2,5 ja UPM:lle 2,1 miljoonaa euroa eli yhteensä 6,2 miljoonaa euroa.

Kuntakohtaisesti summa jakaantui niin, että kukin kunta velvoitettiin maksamaan Metsäliitolle 53 585,50 euroa, UPM:lle 70 266,46 euroa ja Stora Ensolle 77 971,50 euroa, paitsi Rovaniemen kaupunki ja Leppävirran kunta kumpikin vain Stora Ensolle 77 971,50 euroa, koska se on ollut niiden osalta ainoa vastaaja.

Suuri Savotta -kanneryhmän kaikki 486 metsänomistajaa ilmoittivat tammikuun puolivälissä, että he luopuvat yhteensä noin 12 miljoonan euron korvauskanteista eivätkä valita hovioikeuteen.

Samalla metsänomistajat hyväksyivät Stora Enson ja UPM:n sovintotarjouksen ja saivat kyseisten yhtiöiden oikeudenkäyntikulut anteeksi. Maksettavaksi jäivät Metsäliiton kulut, koska Metsäliitto ei sovintotarjoukseen yhtynyt.

Stora Enso antoi 4 017,25 euron ja UPM 3 489,77 euron oikeuskulut anteeksi. Metsäliitolle kunkin metsänomistajan pitää maksaa 2 159,83 euroa plus arvonlisävero.

Puukartellioikeudenkäyntien kolmas haara on Metsähallituksen 125 miljoonan euron korvausvaatimus. Sen suullinen käsittely päättyi Helsingin hovioikeudessa tammikuun lopulla. Hovioikeuden odotetaan antavan ratkaisunsa asiasta jo ehkä maaliskuussa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit