Metsä

Katso videolta, miten puu kaadetaan latvasta käsin!

Metsä 07.03.2018

Pekka Soini on korkeiden paikkojen mies, joka ei pelkää katsoa huipulta alas.


Rami Marjamäki
Kiinteistöjen ja voimalinjojen lähellä olevat puut on turvallisinta kaataa sahaamalla oksat ja runko osina.
Kiinteistöjen ja voimalinjojen lähellä olevat puut on turvallisinta kaataa sahaamalla oksat ja runko osina.
Rami Marjamäki
Pekka Soini on tehnyt metsätöitä sekä talkoilla että yrittäjänä.
Pekka Soini on tehnyt metsätöitä sekä talkoilla että yrittäjänä.
Rami Marjamäki
Rami Marjamäki
Rami Marjamäki
Rami Marjamäki

Kauhajokelainen Pekka Soini, 55, on kokenut metsämies, vaikka Puukarhu Oy on toiminut vasta vuoden päivät.

Ennen oman yrityksen perustamista hän työskenteli muun muassa energiakoordinaattorina sekä elinkeinoasiamiehenä. Silti puiden kaatotyöt olivat kuvioissa jo vuosia sitten talkoopohjaisesti.

"Olin useamman vuoden Kauhajoen Karhun puheenjohtaja. Koska tiesin urheiluseuran tarvitsevan rahaa, tein puuhommia talkoilla lahjoittaen työstä tulleet varat Karhun kirstuun", Soini kertoo.

Kauhajokelainen päätti lopulta jättää talkootyöt puuhommien osalta ja ryhtyä täysipäiväiseksi yrittäjäksi, jolla on myös sähköurakointipätevyys S2-oikeuksilla. Suunnitelma ei ole kuitenkaan vielä toteutunut, vaikka Puukarhu muriseekin tehokkaasti.

"Sain yrityksen perustamisen aikoihin tarjouksen vuoden 2019 loppuun saakka kestävästä hankepäällikön vakanssista Suupohjan ammatti-instituutissa. Tarjous oli sen verran mielenkiintoinen, etten malttanut kieltäytyä."

"Teen nelipäivästä viikkoa hankepäällikkönä. Puukarhun työt keskittyvät viikon kolmelle muulle päivälle ja iltoihin."

"Vapaa-ajan ongelmia ei ole ollut, sillä yrityksen töitä teen eri puolilla Suomea", Soini kertoo.

Puukarhun työkalut kulkevat Soinin mukana myös hankepäällikön tehtävissä. Auton peräluukussa odottavat käyttöä viiden moottorisahan lisäksi työssä tarvittavat kiipeily-, kaato- ja turvavälineet.

"Yrittäjän on hyvä olla valmiina, sillä koskaan ei tiedä mitä tulee eteen."

Soini on erikoistunut puiden kaatoon kiipeilytekniikalla, vaikka hän tekee hommia myös perinteisellä tavalla.

Tukea työhön antaa Tuomarniemen metsäoppilaitoksella käyty kaatokiipeilykurssi. Eteläpohjalaisen mukaan puut täytyy tarvittaessa kyetä sahaamaan kaadon yhteydessä pieniin osiin.

Esimerkiksi voimalinjojen tai rakennusten läheisyydessä olevat puut on usein turvallisinta kaataa kiipeämällä puuhun ja sahaamalla oksat sekä runko osina.

Operointi onnistuu tällä tavoin hyvin pienellä alueella, sillä sahatut oksat lasketaan tarvittaessa erikseen köyden avulla maahan. Näin varmistetaan lähialueen turvallisuus.

Soini toivoo kiinteistöjen omistajien reagoivan riittävän ajoissa vaarallisiin puihin. Kun vahinko tapahtuu, saattavat vahingot olla suuria.

Varsinkin kiinteistöjen lähellä olevat lahot puut on syytä poistaa ennekuin ne kaatuvat itse. Lahon puun tunnistaa yleensä sen kuivista lehdistä tai rungossa olevasta sienikasvustosta.

Puukarhun päämurisija muistaa erään haastavan tehtävän, joka odotti merenrannalla sijaitsevan talon pihamaalla. Tuolloin tarvittiin roppakaupalla varovaisuutta.

Iso mänty oli kallistunut niin, että sen oksat lepäsivät talon katolla. Erikoista oli kuitenkin, että pahasti kallellaan olevan puun juuret olivat normaalisti kiinni maassa. Puun kaato ilman talolle aiheutuvia vahinkoja oli haastavaa, mutta onneksi siitäkin selvittiin pieni pala kerrallaan.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT