Metsä

Kemijärven biojalostamon eteneminen kertoo Suomen kilpailukyvystä

Metsä 03.04.2018

Metsänomistajat toivovat, että Boreal Bioref saa nopeasti tarvittavat luvat kuntoon.


Boreal Bioref
Boreal Biorefin biotehtaan rakennustyöt pyritään aloittamaan ensi kesänä Kemijärven Patokankaalla. Havainnekuvassa takana vasemmalla ovat Keitele Groupin saha ja liimapalkkitehdas. Boreal Biorefin ja Keitele Groupin välissä on jo toimiva puuterminaali junakuljetuksiin.

Kemijärvelle suunnitellun Boreal Biorefin biojalostamon lopullinen investointipäätös on varmistumassa. MTK:n mukaan hankkeen eteneminen kertoo Suomen hyvästä kilpailukyvystä.

Kiinalaiseen Shanying-konserniin kuuluva sijoitusyhtiö ja Boreal Bioref ovat allekirjoittaneet yksityiskohtaisen investointitavoitesopimuksen, jonka mukaan Shanyingista tulee Boreal Bioref Oy:n enemmistöomistaja, sellun ja muiden biotuotteiden ostaja ja operatiivinen kumppani. Yhtiöön tulee myös kotimaista omistusta, mutta sen määrä on vielä auki.

Investoinnin arvo on 950 miljoonaa euroa.

"Boreal Biorefin tilanne näyttää hyvältä. Investointisuunnitelmien eteneminen kertoo Suomen hyvästä kilpailukyvystä. Toivottavasti lopullinen investointipäätös saadaan aikaiseksi mahdollisimman nopeasti", toteaa tutkimuspäällikkö Erno Järvinen MTK:sta.

Boreal Bioref on suunniteltu tuottamaan havu- ja liukosellua sekä mikrokiteistä sellua. Lisäksi se valmistaisi mäntyöljyä, etanolia, biokaasua ja sokereita, joita käytettäisiin muovituotteiden korvaamiseen.

Kapasiteetiltaan tehdas olisi 500 000 tonnia ja se käyttäisi puuta vuodessa 2,8 miljoonaa kuutiometriä.

Järvinen on tyytyväinen, että myös puuta mekaanisesti jalostava Keitele Group on investoinut Kemijärvelle. Se mahdollistaa sellutehtaan liikkeelle saamien puuvirtojen ja tehtaan käyttämän puun sivuvirtojen jalostusarvon noston.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT