Metsä

Metsänomistajat odottavat Kemijärven biotuotetehtaasta kuitupuulle ostajaa

Metsä 04.04.2018

Lapin metsien vuosikasvusta hakataan vain noin puolet.


Antti Raatikainen
Kemijärven biotuotetehdas käyttää noin 2,8 miljoonaa kuutiota puuta vuodessa, kertoo Boreal Biorefin toimitusjohtaja Heikki Nivala.

Kemijärvelle suunniteltu biotuotetehdas tulee metsänomistajille enemmän kuin tarpeeseen. Ilman sitä Itä-Lapin nuoret metsät uhkaavat jäädä harventamatta.

"Suurin uuden biotuotetehtaan tuoma muutos kohdistuu kuitupuun kysyntään. Ilman sitä Itä-Lapin nuorten metsien ensiharvennukset jäävät tekemättä", kertoo toiminnanjohtaja Kari Välikangas Kemijärven yhteismetsästä.

Välikankaan mukaan 1970- ja 1980-luvun suurten hakkuiden jälkeen viljellyt metsät ovat tulleet harvennusikään. Tällä hetkellä nuoret metsät kasvavat nopeasti, mutta niiden puille ei ole käyttöä. Metsiin kertyy siten harvennusrästejä.

"Ongelma on pahin talviteitä pitkin korjattavilla leimikoilla. Niihin ei juuri ostotarjouksia tule. Uuden tehtaan rakentaminen muuttaisi tilanteen ja kaikelle puulle olisi kysyntää."

Yhteismetsän hakkuusuunnite on tällä hetkellä 51 600 kuutiota vuodessa. Koska metsien kasvu on 90 000 kuutiota, hakkuita olisi varaa nostaa.

"Jos sellutehdas tulee, nostamme hakkuut 60 000 kuutioon"; Välikangas laskee.

Välikankaan mukaan biotuotetehdas on äärimmäisen tärkeä hanke koko seutukunnalle. "Tämä on ollut muuttotappioaluetta. Odotamme, että biotuotetehdas kääntää muuttovirran suunnan."

Ympäristölupahakemuksen mukaan Kemijärvelle suunniteltu biotuotetehdas kasvattaa Lapin kokonaistuotantoa noin 400 miljoonalla eurolla vuoteen 2030 mennessä. Tehtaan vaikutukset tuntuvat myös Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Pohjois-Suomen eli Sallan, Posion, Kuusamon ja Kemijärven yhteismetsät ovat panostaneet biotuotetehtaan toteutumiseen myös rahallisesti.

Ne antoivat vuosi sitten hanketta vetävälle Boreal Biorefille pääomalainan, jolla tehtaan suunnittelua saatiin jatkettua. Kemijärven yhteismetsän osuus siitä oli 100 000 euroa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT