Metsä

Ponssen vauhti parani yhä – "Ensimmäisen neljänneksen tilausvirta oli erinomainen"

Metsä 17.04.2018

Ponsse sai uusia tilauksia tammi–maaliskuussa 193 miljoonan euron arvosta. Se oli kaikkien aikojen paras saavutus ja ylitti yhtiötä seuraavien asiantuntijoiden arviot.


Pentti Vänskä
Ponssen uusi kokoonpanolinja on otettu testikäyttöön Vieremällä. Varsinaisesti kokoonpanotehdas käynnistyy kesälomien jälkeen.

Metsäkonevalmistaja Ponsse kasvatti tammi–maaliskuussa liikevaihtoaan viime vuoden 129,9 miljoonasta eurosta 142,1 miljoonaan euroon.

Liiketulos nousi 14,3 miljoonasta 17,1 miljoonaan euroon. Liiketulos oli selvästi parempi kuin alaa seuraavat analyytikot odottivat.

Kannattavuutta kuvaava liiketulosprosentti koheni 11,0 prosentista 12,0 prosenttiin. Sijoitetulle pääomalle kertyi tuottoa 25,3 prosenttia. Viime vuonna tammi–maaliskuussa yllettiin 27,6 prosentin tuottoon.

Ponsse on erittäin vakavarainen yhtiö: omavaraisuusaste nousi maaliskuun lopussa 53,2 prosenttiin viime vuoden vastaavan ajankohdan 52,4 prosentista.

Toimitusjohtaja Juho Nummela kehuu osavuosikatsauksessa ensimmäisen neljänneksen olleen erittäin vahva.

Ponssen metsäkoneiden kysyntä oli hänen mukaansa hyvä kaikilla markkina-alueilla ja tilausvirta erinomainen.

Uusia tilauksia saatiin tammi–maaliskuussa 193 miljoonan euron arvosta. Se oli kaikkien aikojen paras saavutus ja ylitti yhtiötä seuraavien asiantuntijoiden arviot.

Tilauskanta nousi maaliskuun lopussa 173,8 miljoonaa euroon, vuotta aiemmin se oli 118,6 miljoonaa euroa.

"Huoltopalveluiden liikevaihto kasvoi erinomaisesti ja vaihtokoneiden liikevaihto oli samalla tasolla kuin vertailukautena."

Tehtaan laajennus Vieremällä Ylä-Savossa on edennyt aikataulussa. Alkuvuonna otettiin käyttöön uusi varastojärjestelmä.

Uusi kokoonpanotehdas käynnistyy Nummelan mukaan kesälomien jälkeen.

"Laajennuksen tuomat lisähyödyt alkavat realisoitua suunnitellusti 2018 toisella vuosipuoliskolla."

Lähiajan riskeinä Ponsse näkee maailman talouden epävarmuuden, joka saattaa vaikuttaa metsäkoneiden kysynnän heikkenemiseen.

"Erityisesti geopoliittinen tilanne lisää epävarmuutta rahoitusmarkkinoiden toimivuuden ja pakotteiden kautta. Vientimaiden vero- ja tullilainsäädännöissä tapahtuvat muutokset voivat vaikeuttaa yhtiön harjoittamaa vientikauppaa tai sen kannattavuutta."

Häiriöitä voi olla myös materiaalien saatavuudessa.

Ponsse arvioi konsernin euromääräisen liikevoiton olevan tänä vuonna samalla tasolla kuin viime vuonna.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT