Metsä

Sosiaalipolitiikan professorin kritiikki ihmetyttää metsänomistajien edusmiestä – "Ei ilmeisesti ole perehtynyt siihen, mitä metsälahjavähennyksellä tavoitellaan"

Metsä 17.04.2018

Uudistus parantaa metsäteollisuuden investointimahdollisuuksia ja tuo lisää verotuloja valtiolle, sanoo metsänomistajien ykkösmies Mikko Tiirola.


Petteri Kivimäki
Mikko Tiirolan mielestä professori Heikki Hiilamon kirjoitus metsälahjavähennyksestä oli erikoinen.

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo kritisoi Ylen kolumnissa metsätilojen uutta metsälahjavähennystä. Hänen mukaansa se on surullinen esimerkki siitä, miten poliittisella päätöksenteolla suositaan pientä ja muutenkin etuoikeutettua ryhmää. Syypää tällaiseen uudistukseen on Hiilamon mukaan keskusta.

"Erikoista", kommentoi MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja ja keskustalainen vaikuttaja Mikko Tiirola Petäjävedeltä.

Maa- ja metsätaloustuottajien etujärjestö MTK on jo vuosia vaatinut valtiota edistämään metsätilojen sukupolvenvaihdoksia, ja metsälahjavähennys sorvattiin tähän tarkoitukseen. Metsänomistuksen valumista kuolinpesien omistukseen pidetään metsäalalla isona ongelmana.

Tiirola arvelee, että sosiaalipolitiikan professorin kannattaisi ehkä keskittyä omaan tieteenalaansa. Hän epäilee myös, ettei Hiilamo ole oikein sisäistänyt uudistuksen tarkoitusta.

"Professori ei ilmeisesti ole perehtynyt siihen, mitä tällä mallilla tavoitellaan tai sitten hän toimii tietoisesti poliittisena päivystävänä dosenttina", Tiirola sanoo.

"Tässä ei olla jakamassa 'metsälahjoja', vaan tavoitteena on metsäbiotalouden perustan vahvistaminen. Ensimmäisinä vuosina se tuo valtiolle jopa lisätuloja, kun lahjaverot tulevat välittömästi maksuun."

Myös MTK:n metsäjohtaja Juha Hakkarainen kommentoi kritiikkiä Twitterissä.

"Metsälahjavähennys ei todennäköisesti ole maksanut yhteiskunnalle vielä euroakaan, mutta on tuonut jo verotuloja. Sukupolvenvaihdoksessa ensin maksetaan normaalisti verot ja niistä osan saa vähentää tulevaisuudessa, jos on puunmyyntituloja."

Metsälahjavähennys kannustaa uutta metsänomistajaa hakkuisiin, koska vähennysmahdollisuus on käytettävissä vain 15 vuoden ajan.

"Tämä tukee metsäteollisuuden investointimahdollisuuksia ja tuo lisää verotuloja valtiolle", Tiirola sanoo.

Hiilamo arvosteli myös sitä, että arviolta vain reilut tuhat metsänomistajaa voi hyödyntää metsälahjavähennystä. Tämä kaivelee myös Tiirolaa.

"Se, ettei mallista tullut niin hyvä kuin oli tavoiteltu, johtui hallituksen erimielisyydestä. Vain isot metsätilat pääsivät sen piiriin. Sitä olisi järkevää kehittää niin, että se koskisi kaikkia metsänomistajia."

Tiirola ihmettelee, eikö sosiaalipolitiikan professorin tehtävänä olisi huolehtia siitä, että sosiaalipolitiikassa on työkaluja. Jos talouden pyöriä saadaan pyörimään rivakammin, siitä hyötyvät valtio ja kaikki kansalaiset.

"Silloin meillä on eväitä rahoittaa myös sosiaalipolitiikkaa."

Poliittisia toimintatapoja kolumnissaan arvostellut Heikki Hiilamo oli vihreiden kansanedustajaehdokas Uudellamaalla vuoden 2011 eduskuntavaaleissa .

Professori Heikki Hiilamo Ylen kolumnissa: "Metsälahjavähennys on surullinen esimerkki etuoikeutetun ryhmän suosimisesta"

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT