Metsä

Kilpailu kuitupuusta kovenee kiinalaisten kirittämänä – "Hinta voi nousta 20–30 prosenttia"

Metsä 25.04.2018

Jos miljardi-investoinnit uusiin biotuotetehtaisiin Kuopioon ja Kemijärvelle toteutuvat, kuitupuun hinta nousee 20–30 prosenttia vuoteen 2025 mennessä, Pellervon taloustutkimus PTT:n tutkimusjohtaja Paula Horne arvioi.


Lari Lievonen
Hengan International Group tavoittelee puolta Finnpulpin biotuotetehtaan havusellusta, yhtiön toimitusjohtaja ja hallituksen varapuheenjohtaja Hui Lin Chit (vas.) kertoi tiistaina Kuopiossa. Kuvassa myös tulkki Marketta Korhonen, Henganin operatiivinen johtaja Hui Tommy sekä talousjohtaja Li Martin.

Finnpulpin biotuotetehdashanke Kuopiossa eteni merkittävästi, kun kiinalaisesta Hengan Groupista tuli yhtiön suurin omistaja. Finnpulp käyttäisi puuta vuosittain 6,7 miljoonaa kuutiometriä.

Kiinalaiset Shanying ja Camce ovat puolestaan mukana Kemijärvelle suunnitellussa Boreal Biorefin biotehtaassa, joka lisäisi puunkäyttöä 2,8 miljoonaa kuutiometriä vuodessa.

Pellervon taloustutkimus PTT:n tutkimusjohtaja Paula Horne arvioi, että puun kantohinnat nousevat tuntuvasti vuoteen 2025 mennessä, jos suunnitellut biotuotetehtaat Kemijärvellä ja Kuopiossa ovat silloin toiminnassa.

"Luultavasti havukuitupuu maksaa tuolloin 20–30 prosenttia nykyistä enemmän", Horne toteaa.

Pohjois-Savossa metsänomistajat ovat erityisen tyytyväisiä, kun Finnpulpin taakse löytyi kokonaan uusi toimija, mikä koventaa kisaa kuitupuusta.

"Parempaa ei voi toivoa. Nuorten metsien hoitorästit ovat oikein sairastaneet silmiä", Pohjois-Savon metsänhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Seppo Helminen sanoo.

Hengan Inter­national Group tavoittelee puolta Finnpulpin biotuotetehtaan havusellusta, jahka tuotanto käynnistyy. Näin kertoi yhtiön toimitusjohtaja ja hallituksen varapuheenjohtaja Hui Lin Chit tiistaina Kuopiossa.

Tehtaan tuotantokapasiteetiksi on suunniteltu 1,2 miljoonaa sellutonnia vuodessa.

Henganin toimitusjohtajan kommentti kertoo siitä, miten suuret suunnitelmat ja tavoitteet yhtiöllä on, Finnpulpin toimitusjohtaja Martti Fredrik­son totesi.

”Tämä on ehdottomasti positiivinen viesti”, hän sanoi.

Finnpulpiin sijoittaneella Henganilla on tällä hetkellä tuotantolaitokset Kiinassa, Malesiassa ja Venäjällä. Tehtaiden pehmopaperikoneet on hankittu Suomesta ja Itävallasta.

Vuoden 2010 jälkeen yhtiö on käyttänyt vain sertifioitua puuta, joko PEFC- tai FSC-­sertifikaatilla.

”Osa asiakkaista ei kelpuuta PEFC-sertifioidusta puusta tehtyjä tuotteita”, Hui Lin Chit kertoi.

Kiina rajoitti kierrätyskuidun käyttöä viime vuonna. Se lisää kiinalaisten paineita hankkia neitseellistä kuitua.

Suomalaista metsien hoitoa toimitusjohtaja kehuu. Hän kertoi luottavansa suomalaisten yhteistyökumppanien tekemiin laskelmiin puuvarantojen riittävyydestä.

Hengan on perustettu vuonna 1985, ja jo 1990-luvulla se teki ensimmäisen kerran tiedusteluja muun muassa Itävaltaan, Saksaan ja Suomeen löytääkseen sopivia yhteistyökumppaneita.

Matkaan lähdettiin uudestaan viisi vuotta sitten. Muun muassa Kanadan havuselluntuotantolaitokset olivat silloin tutustumislistalla, mutta tehtaat olivat liian vanhoja.

Tällä hetkellä UPM ja Metsä Group ovat Henganin suurimmat selluntoimittajat.

Katso ajankohtaiset kuitupuun hinnat MT Puun hinta -palvelusta

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT