Metsä

Aarre: ”Älä istuta jäistä tainta, istuta mättään päälle” – ammattilaisten opeilla onnistut istutuksessa

Metsä 14.05.2018

Istutuskautta voi jatkaa pitkälle kesään, kunhan pitää taimet kosteina.


Markku Pulkkinen
Istutustyötä helpottaa, kun risut on kerätty aukolta energiapuuksi. Kaivinkoneella saa tehtyä hyvä ja laakeat mättäät, ja samalla voi korjata ojitusta.

”Tuhat tainta päivässä on sopiva urakka. Kuumana päivänä määrä voi jäädä vähän allekin”, metsäinsinööriharjoittelija Tommi Valkonen laskee.

Kokeneella istuttajalla on menossa kolmas viikko Tuusulan Ruotsinkylän hakkuuaukeilla. Työmaa on neljän hehtaarin kokoinen.

”Parasta tässä hommassa on ulkona oleminen kauniissa säässä. Ikävintä on taimilaatikoiden kantaminen”, Valkonen tiivistää.

Metsänhoitoesimies Janne Myyrä Metsänhoitoyhdistys Uusimaasta tuo työmaalle peräkärryllä lisää taimia. 15-senttiset kuuset ovat lähitaimia, sillä ne ovat kasvaneet 30 kilometrin päässä Fin Forelian Nurmijärven taimitarhalla.

Istutuskauden alussa taimia kuljetetaan maastoon rekkakaupalla, mutta kesäkuussa täydennykset hoidetaan henkilöauton peräkärryllä.

”Taimet pitää varastoida varjoisassa paikassa. Paakkujen kosteutta pitää tarkkailla ja tarvittaessa kastella niitä. Pakkastaimien sulaminen kestää kahdesta neljään päivää. Jäisiä paakkutaimia ei saa istuttaa, sillä kevätaurinko kuivattaa ne”, Myyrä opastaa.

Kuusen istutustiheydeksi suositellaan 1 800 tainta hehtaarille, jolloin taimien väli on noin 2,2 metriä.

”Tasaista etäisyyttä tärkeämpää on kuitenkin istuttaa taimi mättään päälle, jotta se on kasvunsa alussa korkeammalla kuin varjostavat rikkakasvit. Juuripaakku pitää saada kosketuksiin multavan maan tai kivennäismaan kanssa. Sammalhöttöön sitä ei saa jättää”, Myyrä neuvoo.

Juuripaakun päälle pitää jäädä 2–4 senttiä maata. Lopuksi taimen ympärys tiivistetään kunnolla saappaan kärjellä.

Lue Aarteen jutusta kaikki Valkosen ja Myyrän vinkit onnistuneeseen istutukseen.