Metsä

Tutuille kasveille on löytynyt uusia käyttömahdollisuuksia: Pajua erikoisrehuihin ja hillan lehdistä apua vaihdevuosivaivoihin

Metsä 15.05.2018

Perinteisesti käytettyjä luonnonkasveja tutkitaan yhä enemmän.


Kari Lindholm
Hillan lehdet voisivat Luken tietopaketin perusteella tuoda helpotusta naisten vaihdevuosivaivoihin.

Luonnonvarakeskus (Luke) on julkaissut kosteikkokasvien hyödyntämis- ja keruumahdollisuuksista laajan tietopaketin. Tietopaketissa tarkastellaan 21 kasvilajia, joista on koottu uutta tutkimus-, käyttö- ja keruutietoa hyödynnettäväksi esimerkiksi yritysten tuotekehityksessä ja keruutoiminnan suunnittelussa.

Perinteisesti käytettyjä luonnonkasveja tutkitaan yhä enemmän. Taustalla vaikuttaa esimerkiksi se, että bakteerit ovat yhä vastustuskykyisempiä antibiooteille.

"Mesiangervo on Suomessa yritysten runsaimmin hyödyntämä kosteikkoyrtti. Uudet tutkimukset antavat tukea sen perinteiselle käytölle esimerkiksi erilaisten tulehdustilojen hoidossa. Myös vanhastaan kipulääkkeenä tunnettujen pajunkuorivalmisteiden on havaittu olevan tehokkaita ja eräitä kaupallisia tulehduskipulääkkeitä paremmin siedettyjä", tutkija Marika Laurila Luonnonvarakeskuksesta (Luke) kertoo tiedotteessa.

Tutuille kasveille on löytynyt myös lupaavia uusia käyttömahdollisuuksia, joita Luken oppaassa esitellään. Esimerkiksi pajut vaikuttaisivat tutkimuksen perusteella potentiaalisilta raaka-aineilta lampaiden sisäloisia torjuviin erikoisrehuihin ja kihokeista voisi saada kudoskorjaukseen sopivaa ”liimaa”. Hillan lehdet taas voisivat tuoda helpotusta naisten vaihdevuosivaivoihin.

Monia kasveja kuten rätvänää, raatetta ja suomyrttiä käytetään Euroopassa muun muassa kosmetiikan raaka-aineina, mutta niitä ei hyödynnetä vielä Suomessa. Suopursu ja suomyrtti ovat lupaavia hyttyskarkotteiden raaka-aineita, joita jonkin verran jo käytetään tähän tarkoitukseen maailmalla. Monipuolinen rantakukka voisi sopia esimerkiksi ravinto- ja rehulisiin sekä kosmetiikkaan.

Luken Kosteikkokasveista uusia elinkeinomahdollisuuksia -julkaisun pääset lukemaan tästä.