Metsä

Kotimainen Ilopelletti haastaa kissanhiekan – "Hiekka sulaa kuumentuessaan ja tukkii voimalan arinat"

Metsä 08.07.2018

Ekologisilla pelleteillä halutaan korvata hankalasti kierrätettävä kissanhiekka, jota kertyy vuodessa melkoinen vuori.


Lari Lievonen
Roope Rimpiläisen Luka-kissa kävi viime maanantaina tutustumassa Ilomantsin Matkailuyhdistyksen Ilopelletteihin. Pellettejä esittelee toiminnanjohtaja Eero Tuomisto.
Roope Rimpiläisen Luka-kissa kävi viime maanantaina tutustumassa Ilomantsin Matkailuyhdistyksen Ilopelletteihin. Pellettejä esittelee toiminnanjohtaja Eero Tuomisto.
Lari Lievonen
Ilopelletti on kotimainen, ekologinen ja poltettava pelletti, joka pienentää lemmikkikissojen hiilijalanjälkeä.
Ilopelletti on kotimainen, ekologinen ja poltettava pelletti, joka pienentää lemmikkikissojen hiilijalanjälkeä.

Kukapa olisi uskonut, että Valtionyhtiö Vapo osallistuu ensi viikonloppuna Keravalla järjestettävään kansainväliseen kissanäyttelyyn?

Uuden aluevaltauksen taustalla on Ilomantsin Matkailuyhdistyksen kehittämä ja kissanhiekan haastava Ilopelletti.

"Mietimme, mistä saisimme rahaa ja uusia hyvän mielen avauksia matkailuneuvontaamme", kertoo Ilopelletti-konseptin ideoinut Eero Tuomisto, joka työskentelee Ilomantsin Matkailuyhdistyksen toiminnanjohtajana.

"Vapolla on pellettitehdas Ilomantsin keskustassa. Keväällä idea kissan Ilopelletistä sai tuulta alleen. Vapo toimittaa meille nyt puupellettejä, joita jaamme kahden kilon näytepakkauksina kesän tapahtumissa ja matkailuneuvontamme infopisteessä, kahvila Jäätelökesässä", Tuomisto kertoo.

Matkailuyhdistyksen uudelleen brändäämän polttopelletin suosio yllätti Vapon täysin.

"Kissanäyttelyn järjestäjät pyysivät meitä mukaan messuille. Tottahan me menemme pellettejämme esittelemään, jos tuote kerta niin hyvin toimii myös kissoille", kertoo viestintäjohtaja Ahti Martikainen Vaposta.

Vapo vie messuille pellettisuursäkin, josta messukävijät voivat itse kauhoa näytekappaleita pussiinsa.

"Mennään nyt mukana loppuun asti. Tämä on meille vain positiivista julkisuutta, ja tuotteemme voi hyvinkin olla kilpailukykyinen kissanhiekkaan verrattuna", Martikainen uskoo.

Vapon lisäksi kampanjassa ovat kumppaneina myös Pohjois-Karjalan biosfäärialue ja jäteyhtiö Puhas.

Tuomisto on tyytyväinen siihen, miten pienetkin toimijat voivat saada aikaan isoja asioita.

"Ilopelletti pienentää lemmikkikissojen hiilijalanjälkeä merkittävällä tavalla ja on todellinen ympäristöteko."

Samalla Ilopellettien ekoviesti edesauttaa Ilomantsin kunnan imagoa ja tunnettuutta.

"Vapon 16 kilon pellettipusseja saa tällä hetkellä ostettua useimmista rautakaupoista. Etiketti on vaan eri kuin ilopelletissä", Martikainen jatkaa.

Ilopelletti on nimensä mukaisesti iloinen asia myös polttolaitoksille.

"Perinteisen kissanhiekan huonoin paikka on viemäri. Toiseksi huonoin paikka on energiajäte, sillä hiekka sulaa kuumentuessaan ja tukkii arinat", Martikainen kertoo.

Tuomiston arvion mukaan Suomen yli puoli miljoonaa kissaa tuottavat vuosittain kymmeniä miljoonia kiloja kissanhiekkaa, mistä huomattava osa päätyy polttojätteenä ekovoimaloihin.

"Valtaosa kaupoissa myytävistä kissanhiekoista valmistetaan ulkomailta tuodusta savesta. Pelletti on kotimainen ja poltettava tuote, joka on myös selvästi kissanhiekkaa halvempaa", Tuomisto jatkaa.

Puupohjaisia kissanhiekkoja on ollut markkinoilla jo aiemmin, mutta ne eivät ole lyöneet läpi.

"Kissoille kohdennetut pelletit ovat yleensä kalliimpia. Voi olla, että nyt kuluttajien ympäristötietoisuus on lisääntynyt, ja sitä kautta pelletit lyövät läpi", Tuomisto aprikoi.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT