Metsä

Honkarakenne painui tappiolle alkuvuonna – tilauskanta kolmanneksen viimevuotista suurempi

Metsä 09.08.2018

Osakkeen arvo halpeni heti yli 10 prosenttia. Tuloksen ennen veroja odotetaan nousevan tänä vuonna paremmaksi kuin viime vuonna, jolloin voittoa kertyi 1,7 miljoonaa euroa.


Honkarakenne
Honkarakenteen liikevaihdosta kertyi Suomesta kaksi kolmannesta tammi–kesäkuussa. Kuvassa rantakahvila Nokkalan Majakka Espoossa.

Puurakenteisia omakotitaloja, vapaa-ajan rakennuksia ja julkisia rakennuksia valmistavan Honkarakenteen liikevaihto kasvoi tammi–kesäkuussa 10 prosenttia viime vuoden vastaavasta jaksosta ja oli 19,7 miljoonaa euroa.

Vertailukelpoinen liiketulos painui 0,7 miljoonaa euroa tappiolle, viime vuoden tammi–kesäkuussa liiketappiota kertyi 0,2 miljoonaa euroa.

Osavuosikatsauksen julkistuksen jälkeen Honkarakenteen B-osake sukelsi yli 10 prosenttia Helsingin pörssissä.

Katsauksessa Honkarakenne toistaa arvionsa, että konsernin liikevaihto kasvaa ja tulos ennen veroja on tänä vuonna parempi kuin viime vuonna, jolloin voittoa ennen veroja syntyi 1,7 miljoonaa euroa.

Honkarakenteen toimitusjohtajan Marko Saarelaisen mukaan tilauskanta kesäkuun lopussa oli 30 miljoonaa euroa eli 33 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin.

Kasvua selittää osin julkis- ja hoivarakentaminen. Ilman niitä tilauskanta oli 12 prosenttia parempi kuin viime vuoden kesäkuun lopussa.

Suomesta konsernin liikevaihdosta kertyi 67 prosenttia.

Vuoden ensimmäisellä puoliskolla kotimaan liiketoiminnoissa liikevaihto kasvoi 16 prosenttia. Erityisesti omakotitalokohteiden myynti kasvoi.

"Myöhäinen kevät ja etenkin suurimmissa kaupungeissa ruuhkautunut rakennuslupien käsittely siirsivät kotimaan toimituksia eteenpäin", Saarelainen toteaa osavuosikatsauksessa.

Venäjällä ja IVY-maissa myynti kehittyi hieman ennakoitu hitaammin ja myös loppuvuosi näyttää Saarelaisen mukaan haasteelliselta.

Japanissa kauppa kävi hyvin.

"Panostuksia kansainväliseen projektimyyntiin jatketaan", Saarelainen lupaa.

Konsernin rahoitusasema vahvistui ja rahoitusvelkoja lyhennettiin. Likvidit varat ylittivät kesäkuun lopussa rahoitusvelat.

Omavaraisuusaste nousi viime vuoden kesäkuun 38 prosentista 45 prosenttiin, mutta heikkeni vuodenvaihteesta, jolloin se oli 51 prosenttia.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT