Metsä

VM esittää lisää rahaa hirvituhojen korvauksiin

Metsä 09.08.2018

Kemeratukeen tai Metso-ohjelmaan ei ole luvassa korotuksia.


Tytti Vuorikari
Nykyinen kemeralaki on voimassa vuoteen 2020 saakka. Uutta lakia luonnostellaan jo, sillä järjestelmä on laajasti käytetty. Kuvituskuvaa.

Valtiovarainministeriön vuoden 2019 talousarvioesityksen mukaan luonnonvaratalous noudattaa pitkälti tämän vuoden linjaa.

Hirvituhojen vahingonkorvauksiin ehdotetaan noin 20 prosentin lisäystä. Nykyisestä 4,6 miljoonasta määrärahoja nostettaisiin 5,4 miljoonaan euroon. Myös petoeläinten aiheuttamiin vahinkoihin esitetään pientä korotusta.

Kemeratukeen tai Metso-ohjelmaan ei ole luvassa korotuksia. Kemera on saamassa 56,2 miljoonaa ja Metso viisi miljoonaa.

MTK:n metsäasiantuntijan Lea Jylhän mukaan Metso-ohjelmaan tarkoitettu rahasumma on edelleen tavoitteisiin nähden liian pieni.

"Tällä summalla Metso-ohjelmassa asetettuja tavoitteita ei kyllä saavuteta. Viisi miljoonaa on liian pieni summa", Jylhä sanoo.

Metsähallituksen voiton tuloutukseen esitetään nousua nykyisestä 92,7 miljoonasta 100,7 miljoonaan euroon.

Jylhä on mukana työryhmässä, joka valmistelee uutta kemeralakia. Nykyinen laki on määräaikainen ja päättyy vuonna 2020.

Näillä näkymin metsänomistajille tarjotaan tukea niin taimikoiden hoitoon, metsäteihin ylläpitoon ja rakentamiseen kuin suometsien hoitoon.

"Kulotus metsän uudistamisen yhteydessä palautuisi mukaan tuettavaksi työksi", Jylhä lisää. "Ympäristön ja monimuotoisuuden kannalta kulotuksia pitäisi tehdä enemmän."

Valmistelussa ehdotetaan myös mahdollisuutta siirtää pienet metsätuet deminimis-tukien alle. Tämä tarkoittaisi sitä, että tuet voitaisiin maksaa jälkikäteen ilman ennakkopäätöstä.

Maa- ja metsätalousministeriö esittänee linjaukset tulevasta tukijärjestelmästä syyskuussa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT