Metsä

Vuoden Puupalkinto Kuhmon puiselle koulu- ja päiväkotirakennukselle

Metsä 05.11.2018

Tuupalan alakoulun ja päiväkodin arkkitehtuuri, korkeat katot ja kaunis liikuntasali keräsivät tuomariston kehuja.


"Korkeat katot ja niiden alle kätkeytyvät aulat antavat rakennukselle sen ilmeen ja tekevät siitä helpon käyttää. Puun tuntu on talossa vahvasti läsnä sekä ulkona että sisällä", tuomaristo perusteli Tuupalan alakoulun ja päiväkodin Puupalkinnon voittajaksi valitsemista.

Alkuvuonna käyttöönotettu Kuhmossa sijaitseva Tuupalan alakoulu- ja päiväkotirakennus nappasi vuoden 2018 Puupalkinnon.

Järjestyksessään 21. Puupalkinto jaettiin 2. marraskuuta Helsingissä järjestetyn Puupäivän yhteydessä.

"Rakennuksen arkkitehtuuri on varmaotteista ja mieleenpainuvaa. Korkeat katot ja niiden alle kätkeytyvät aulat antavat rakennukselle sen ilmeen ja tekevät siitä helpon käyttää. Talon tunnistaa sen kaikista tiloista. Kaunis liikuntasali toimii myös Kuhmon kamarimusiikki juhlien konserttisalina. Puun tuntu on talossa vahvasti läsnä sekä ulkona että sisällä", tuomaristo perusteli voittajan valintaa.

Tuupalan koulu on Suomen ensimmäinen CLT-rakenteinen koulu- ja päiväkotirakennus. Rakennuksen arkkitehtisuunnittelusta vastasivat alt Arkkitehdit Oy ja Arkkitehtitoimisto Karsikas Oy.

"Rakennuksen toteutus paikallisin voimin korkealla laatutasolla on hieno esimerkki suomalaisesta rakentamisen osaamisesta. Avoin tiedotus hankkeesta sen rakennusaikana ja valmistuttua ovat olleet esimerkillisiä. Hanketta voidaan pitää monella tapaa onnistuneena julkisen puurakentamisen suunnannäyttäjänä ja edistäjänä", tuomaristo toteaa.

Puupalkinnon voittaja valittiin esiraadin karsimien 20 ehdokkaan joukosta.

Lisäksi palkinnon myöntänyt Puuinfo järjesti Puupalkinto-ehdokkaille yleisöäänestyksen, joka keräsi ennätykselliset 14 000 ääntä.

Yleisöäänestyksen voitti Tuupalan alakoulu ja päiväkoti 27 prosentilla annetuista äänistä. Toiselle sijalle 26 prosentin äänimäärällä ylsi Mehtimäen monitoimikatsomo ja kolmannelle sijalle 20 prosentin äänimäärällä nousi Pro Nemus -vierailukeskus.

Puupalkinto jaetaan vuosittain kannustuksena rakennukselle, sisustukselle tai rakenteelle, joka edustaa korkealaatuista, suomalaista puuarkkitehtuuria tai jossa puuta on käytetty rakennustekniikkaa edistävällä tavalla.

Puupalkintoa jakaessaan tuomaristo kiinnittää erityistä huomiota kohteen arkkitehtoniseen laatuun, puun käytön innovatiivisuuteen sekä kohteen yleiseen huomioarvoon.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT