Metsä

Metla kertoo puun hinnat nyt ilmaiseksi

Metsä 07.01.2014

Metsäntutkimuslaitos Metlan metsätilastot muuttuivat vuoden alussa maksuttomiksi. Ne julkaistaan sähköisinä Metinfo Tilastopalvelussa. Palvelun suosituin osa on puukauppatilastot, joiden avulla puun hintakehitystä voidaan seurata viikoittain.


Saara Olkkonen
Metsäntutkimuslaitoksen Vesijaon tutkimusmetsä vasemmalla harventamaton oikealla harvennettu metsä metla metsä metsätutkimus metsänhoito puu latva latvus mänty

Metinfosta löytyy kaikki Metlan tuottamat metsätilastot. Esimerkiksi puun hintatietoja pysty- ja hankintakaupoista tilastoidaan viikoittain, kuukausittain ja vuosittain.

Kuukausittain julkaistaan tilastoja myös hakkuista sekä puun ja metsäteollisuustuotteiden ulkomaankaupasta. Vuosittain ilmestyy metsien hoitoa, metsätalouden kannattavuutta ja puun käyttöä koskevat tilastot.

Aikaisemmin osa tilastoista, kuten puun hintatiedot, ovat olleet maksullisia.

”Haluamme harjoittaa avointa tilastopolitiikkaa”, tutkija Aarre Peltola kommentoi laitoksen päätöstä tarjota tiedot ilmaiseksi. Puukauppatilastoja on aiemmin tilannut maksullisena palveluna toistasataa henkilöä, yritystä tai organisaatioita.

”Kun maksu poistui, yksityishenkilöiden on helpompaa saada metsätietoa. Hintatiedot ovat ehdottomasti suosituin palvelu”, Peltola toteaa.

Metinfossa olevien tietokantojen lisäksi Metla julkaisee tilastoja tiedotteissaan ja Metsätilastollisessa vuosikirjassa. Myös vuosikirjan voi ladata omalle koneelle ilmaiseksi.

Markkinahakkuut kunnittain on edelleen maksullinen palvelu.

MT:ssä Luonnonvarakeskus Luken (ent. Metla) tuottamia puun hintatietoja on ollut saatavilla vuodesta 2018 MT Puun hinta -palvelussa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT