Metsä

Betonikerrostalon hiilijalanjälki on 75 prosenttia puukerrostaloa suurempi

Metsä 17.08.2017

VTT vertaili pohjaratkaisuiltaan samanlaista betoni- ja puukerrostaloa.


Kari Salonen
Vantaan Kivistöön rakennettiin Euroopan suurinta puukerrostaloa syksyllä 2014.

Betonikerrostalon hiilijalanjälki on 75 prosenttia suurempi kuin vastaavanlaisen puukerrostalon, selviää Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tuoreista laskelmista. Hiilijalanjälki kertoo, miten paljon kasvihuonekaasuja tuotteen elinkaaren aikana syntyy.

Helsingin Kuninkaantammen alueelle on rakennettu samalla pohjaratkaisulla kaksi suurelementtipuukerrostaloa ja kaksi betonikerrostaloa. VTT laski talojen rakenteiden hiilijalanjäljestä vertailutietoja.

Kerrostalojen alapohjarakenteiden hiilijalanjäljessä eroa oli vähiten. Puukerrostalojenkin alapohjarakenteet ovat betonisia. Siksi betonikerrostalon alapohjarakenteiden hiilijalanjälki oli vain vajaan neljänneksen puukerrostaloa suurempi.

Suurin ero hiilijalanjäljessä oli parvekerakenteissa. Betonirakennuksissa on massiiviset betoniparvekkeet, joiden hiilijalanjälki on nelinkertainen puukerrostaloihin verrattuna.

Kuninkaantammen kerrostalojen lisäksi hankkeessa selvitettiin kahden muun kohteen, Vantaan Kivistön asuntomessualueen sekä Helsingin Eskolantien, puukerrostalojen materiaalien käyttöä ja hiilijalanjälkeä. Niistä vastaavaa vertailutietoa ei saatu, sillä pohjarakenteet olivat omanlaisiaan. Kivistössä puukerrostalojen rakentamisessa käytettiin tehdasvalmistettuja suurelementtejä ja Eskolantiellä esivalmistettuja tilamoduuleita.

Laskelmat olivat osa VTT:n koordinoimaa LeanWOOD-hanketta. Hankkeessa kartoitettiin suomalaisen puukerrostalorakentamisen vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat.

Aiheeseen liittyvät artikkelit