Metsä

Biotalous tuottaa Suomessa yli 60 miljardia euroa vuodessa: Peltoresurssien käyttöä sietäisi tehostaa

Metsä 13.11.2016

Metsäteollisuus tuo suurimman osan vientituloista.


Jarmo Palokallio
Biotalouden sivuvirroissa on paljon hyödyntämismahdollisuuksia. Yhtenä esimerkkinä metsäteollisuuden jäteliemistä tehdyt maanparannusaineet ja lannoitteet, joita kuvassa levitetään pellolle.

Vihreän biotalouden selkäranka ovat edelleenkin metsätalous ja metsäteollisuus. Metsän lisäksi peltoresurssien tehokas hyödyntäminen on tärkeää. Kasvumahdollisuuksia on myös erilaisten biotalouden sivuvirtojen hyödyntämisessä, muistuttaa Luonnonvarakeskus (Luke).

Biotalous voitelee Suomen kansantaloutta yli 60 miljardilla eurolla vuosittain. Joka kuudes euro on tavalla tai toisella sidoksissa biotalouteen. Viennille biotalous on vielä merkittävämpi, se nappaa siitä viidenneksen osuuden.

Biotalouden suurimmat arvonlisääjät ovat metsätaloudessa ja metsäteollisuudessa sekä rakentamisessa. Metsäalan osuus biotaloudesta on lähes 40 prosenttia ja vientituloissa metsäteollisuus on ylivoimainen ykkönen.

Luke korostaa, että myös peltojen käyttö on osa kasvavaa biotaloutta. Sillä luodaan taloudellisesti ja ekologisesti kestävää talouskasvua Suomeen.

Maatalous on suurten muutosten kynnyksellä. Väestö lisääntyy ja elintaso kohoaa väkirikkailla alueilla. Samalla ilmastonmuutoksen ennakoidaan rajoittavan ruoantuotantoa eikä uutta maatalousmaata ole riittävästi raivattavissa.

Globaali kriisi avaa meille mahdollisuuksia. Suomessa ilmastonmuutos voi lisätä tuotantokykyä, mikäli sopeudumme riittävän ajoissa ja hyödynnämme alkutuotannon monipuolistuvat mahdollisuudet.

"Biotalouden kilpailukyvyn ja kasvun edellytys on vakaa ja kasvava raaka-ainepohja sekä sitä kestävästi hyödyntävät teolliset investoinnit", summaa Pohjoisen vihreä biotalous -ohjelman päällikkö, professori Antti Asikainen Lukesta.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT