Metsä

Camcen pääjohtaja Luo Yan Kemijärven biojalostamosta: "Meillä on vahva luottamus tähän hankkeeseen"

Metsä 08.04.2017

Tavoitteena on käynnistää biojalostamon rakennustyöt Kemijärvellä ensi vuoden alussa.


Timo Lindholm
Biojalostamo rakennettaisiin Patokankaalle, jonne johtaa sähköistetty ja peruskorjattu rata. Kuvassa vasemmalla näkyy Suomen suurimpiin lukeutuva puuterminaali.

Kemijärvelle suunnitellun bio­jalostamon toteuttaminen näyttää nyt entistä varmemmalta, kun kemijärveläisten kehitysyhtiö Boreal Bioref ja kiinalainen Camce allekirjoittivat useita sopimuksia keskiviikkona Helsingissä. Sopimukset sinetöitiin Kiinan presidentin Xi Jinpingin vierailun yhteydessä.

Camcen pääjohtaja Luo Yan totesi allekirjoitusten jälkeen tiedotustilaisuudessa, että presidentti Xin Jinpingin valtio­vierailu Suomeen on nopeuttanut biojalostamohankkeen etenemistä.

Ensimmäisen kerran Luo Yan vieraili Suomessa helmikuussa, jolloin hän tutustui Lapin metsiin ja puunkorjuuseen. Hän keskusteli tuolloin Suomen valtion, rahalaitosten, yhteistyökumppaneiden sekä Lapin ja Kemijärven kaupungin edustajien kanssa.

”Meillä on vahva luottamus tähän hankkeeseen”, Luo Yan vastasi keskiviikkona kysymykseen, voiko jo sanoa, että biojalostamohanke Kemijärvelle toteutuu.

Ennen lopullista investointipäätöstä pitää hänen mukaansa vielä saada tarvittavat luvat kuten ympäristölupa.

”Tavoitteenamme on, että tämän vuoden loppuun mennessä rahoitus on toteutettu ja ensi vuoden alussa rakentaminen alkaa.”

Rakentamisen lasketaan kestävän 30 kuukautta. Näin biojalostamo voisi olla valmis alkuperäisen aikataulun mukaan vuonna 2020.

Camcen pitkän aikavälin tavoitteena on pääjohtajan mukaan ollut panostaa sellun tuotantoon. Yhtiö on etsinyt maailmanlaajuisesti sopivia investointipaikkoja, missä olisi riittävät luonnonvarat tyydyttämään Kiinan kasvavien markkinoiden kysyntää.

Suomen metsävaroihin, valtion tukeen, kehittyneisiin innovaatioihin ja metsänhoidon teknologiaan Camce on ollut tyytyväinen.

”Tämä hanke täydentää sata­prosenttisesti meidän pitkän aikavälin tavoitettamme”, Luo Yan sanoi.

Kemijärvellä tuotettaisiin ensi vaiheessa lähinnä havusellua. Camcen suunnitelma on viedä tuotanto pääosin suoraan Kiinaan, mutta myynti EU:n alueelle on myös mahdollista.

Jos Kemijärven biojalostamo osoittautuu onnistuneeksi investoinniksi, Camce pitää mahdollisena, että tehtaita rakennetaan lisää.

”Jatkossa on mahdollista monistaa samantyyppisiä hankkeita sekä Suomessa että muualla maailmassa, jos löytyy samanlaisia hyviä edellytyksiä.”

Luo Yan sanoi tietävänsä, että Suomessa suunnitellaan Kemijärven lisäksi muutamia muita selluhankkeita. Niiden kanssa yhtiö ei kuitenkaan neuvottele.

”Camcen ainoa yhteistyökumppani on Boreal Bioref.”

Kysymykseen, onko Camcella yhteistyötä Kemiin biopoltto­ainejalostamoa suunnittelevan Kaidin kanssa, Luo Yan vastasi: ”Toistaiseksi meillä ei ole yhteistyötä.”

Kemijärven hanke on Camcen ensimmäinen investointi EU-maahan.

Valko-Venäjällä Svetlogorskissa yhtiö on mukana kapasiteetiltaan 440 000 tonnin havusellutehtaassa, jonka rakennustyöt ovat valmistuneet.

”Valko-Venäjällä tehtaan käyttöön otto on loppuvaiheessa ja aikataulun mukaan tuotanto alkaa tänä vuonna marraskuussa.”

Kemijärven hankkeen Luo Yan uskoi etenevän nopeammin kuin Valko-Venäjän tehtaan.

Lue myös:

Konkari vastusti Kemijärven sellutehtaan sulkemista –johtaa nyt biojalostamon puunhankintaa

Kemijärven biotehtaan toteutuminen entistä todennäköisempää –kiinalainen Camce ja Boreal Bioref allekirjoittivat lisää sopimuksia

Aiheeseen liittyvät artikkelit