Metsä

Evira: Jos löydät maastosta tällaisen ruskean palan, älä koske siihen

Ympäristö 13.09.2017

Ruskeat palat haisevat Eviran mukaan voimakkaasti kalauutteelle.


Tiina Nokireki
Syöttirokotteet näyttävät tältä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira aloittaa raivotaudin syöttirokotteiden lentolevityksen kaakkoisrajalle tämän viikon perjantaina 15. syyskuuta. Noin kuukauden kestävän levityksen aikana pudotetaan yhteensä 180 000 pienpedoille tarkoitettua rokotetta.

Rokotteet levitetään kaakkoisrajalle noin 40 kilometrin levyiselle vyöhykkeelle, joka ulottuu Ilomantsista Virolahdelle. Lisäksi rokotteita levitetään noin 20 kilometrin levyiselle vyöhykkeelle, joka kulkee etelärannikkoa pitkin itärajalta Pyhtäälle.

Lentolevityksen kokonaispinta-ala on noin 10 000 neliökilometriä. Lentoja tehdään päivittäin aamuseitsemän ja iltayhdeksän välillä noin viiden viikon aikana. Levitykset aloitetaan alueen pohjoisosista.

Syötit pudotetaan lentokoneesta 60 - 70 metrin välein. Lentolinjojen väli on kilometri. Rokotesyöttejä ei pudoteta pihoille, asutuskeskuksiin eikä vesistöihin.

Evira muistuttaa tiedotteessaan, ettei maastosta löydettyihin syöttirokotteisiin ei saa koskea, jotta pienpedot eivät jätä niitä syömättä ihmisen hajun vuoksi.

"Jos syötti on pudonnut asutuksen lähelle, sen voi siirtää suojakäsineitä käyttäen metsän reunaan tai muuhun suojaisaan paikkaan. Jos syöttejä löytyy runsaasti hyvin pieneltä alueelta tai asuintalojen pihapiiristä, asiasta on hyvä ilmoittaa Eviraan", Eviran erikoistutkija Tiina Nokireki neuvoo tiedotteessa.

Syöttirokotteet ovat noin 5 x 4,5x 1,5 sentin kokoisia ja noin 30 gramman painoisia, voimakkaasti kalauutteelta haisevia ruskeita paloja. Heikennettyjä raivotautiviruksia sisältävät rokotteet ovat nesteenä foliokapselissa syöttien sisällä.

Jos rokotetta saa suun, nenän tai silmien limakalvoille, tulee kohtia huuhdella heti runsaalla vedellä 15 minuutin ajan. Jos rokotetta saa avohaavoihin tai rikkinäiselle iholle, tulee haavoja pestä runsaalla vedellä ja saippualla 15 minuutin ajan ja puhdistaa ne 70 prosentin alkoholilla. Tämän jälkeen tulee ottaa yhteyttä terveyskeskukseen.

Evira huomauttaa tiedotteessa, että myös koirat kannattaa pitää erossa rokotteista, sillä rokotekapselien syöminen on aiheuttanut joillekin koirille oksentelua ja huonovointisuutta.

Mahdollisista haitoista tulee tehdä haittavaikutusilmoitus Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaan.

Rokotusalueelta voi kerätä marjoja ja sieniä.

Rokotusalueella ja sen läheisyydessä metsästettyjä tai muuten kuolleita kettuja, supikoiria ja muita pienpetoja on tärkeää lähettää Eviraan seurantatutkimuksiin. Evira seuraa eläinnäytteistä rokotesuojan kattavuutta ja raivotaudin mahdollista esiintymistä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit