Metsä

Hakkuukiista kiihtyy: tutkijat kumoavat ilmastopaneelin metsäväitteitä

Metsä 11.12.2015

"Hakkuiden kasvattaminen kiihdyttää kasvua, mikä sitoo hiiltä."


Jarmo Palokallio
Hoitamaton metsä lakkaa sitomasta hiiltä.

Suomen ilmastopaneelin asiantuntijat pelkäävät hakkuiden lisäyksen synnyttävän lisää päästöjä. MTK:n ja useiden asiantuntijoiden mukaan metsien käytön vaikutukset ovat päinvastaiset. Hakkuut kiihdyttävät kasvua ja se sitoo hiiltä.

”Harmittaa nämä päivystävät dosentit, jotka tuovat ilmastokeskusteluun osatotuuksia. Hiilitaselaskelmassa tulee aina plussaa kun jollakin pysytään korvaamaan fossiilisia raaka-aineita”, toteaa MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola.

Tiirolan mukaan kysymys on siitä, miten pitkältä ajalta asiaa katsotaan. Jos aikajänne rajoittuu tähän hetkeen, silloin puun poltosta syntyy päästöjä. Silloin ei oteta huomioon, että uuden metsän kasvu sitoo päästöt.

”Jos näiden ideologisten tiedemiesten ajatus toteutuisi, muovin, öljyn ja hiilen voittokulku jatkuisi ja samalla Suomen kansantalouden nousu estyisi”, summaa Tiirola Facebookissa.

Perjantaina samoille linjoille asettui joukko Luonnonvarakeskuksen ja Helsingin yliopiston tutkijoita. He kumoisivat Helsingin Sanomissa ilmastopaneelin väitteitä. Tutkijat muistuttivat, että metsiemme kasvu on kaksinkertaistunut 1950-luvun jälkeen.

Tutkijat nostivat esille, että myös Euroopan metsäinstituutti päätyy Pariisin ilmastokokouksessa julkaisemassaan raportissa suosittamaan metsien käytön lisäystä erityisesti alueilla, joissa hakkuumahdollisuudet ylittävät kasvun tai kasvu on alkanut taantua.

Tutkijoiden mukaan Suomen tapaa käyttää metsävaroja sekä raaka-aineena että energiantuotannossa voidaan pitää hiilineutraalina ja äärimmäisen tehokkaana.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT