Metsä

Jopa ruumisarkkumarkkinoille puskee tuontitavaraa

Metsä 08.10.2016

Valtaosa suomalaisista haudataan yhä kotimaisessa arkussa, vaikka tuontiarkkujen osuus on kasvussa. Kaupan on virolaisia "ekoarkkuja", jotka eivät ole sen ekologisempia kuin kotimaiset.


Kari Salonen
Usein suomalainen arkku on kangasverhoiltu. Kangas kiinnitetään käsityönä SHT-Tukun tehtaalla.

Arkkubisnes on ala, josta kukaan ei halua tietää mitään. Siihen kuitenkin suurin osa ihmisistä elämänsä aikana törmää – enemmän tai vähemmän valmistautuneena. Kun mystisyyden kantta raottaa, aukenee perin kiintoisa toimiala.

Sen jonkinlaisen sydämen voi Suomessa sanoa sijoittuvan Punkalaitumelle, jossa sijaitsee kaksi arkkutehdasta. Niitä yhdistää se, että molemmat luottavat päätuotteenaan kotimaiseen, sertifioituun mäntyyn ja ympäristöystävällisyyteen tuotteissaan.

Juuri muuta yhteistä niillä ei sitten olekaan. SHT-Tukku on Suomen suurin arkkuvalmistaja ja Mettänen taas Suomen vanhin. SHT-Tukku työllistää 135 työntekijää ja Mettänen kaksi ja puoli.

Suomessa järjestetään vuosittain noin 50 000 hautajaiset. Tilastoja siitä, millaiseen arkkuun suomalaiset haudataan, ei ole. SHT-Tukku valmistaa vuosittain vajaa 30 000 arkkua, Mettäseltä niitä tulee 300–400.

Lopun jakavat muut kotimaiset valmistajat ja tuontiarkut, jotka kilpailevat edullisilla hinnoillaan. Arkkuja tehdään myös itse kursseilla tai kotona.

SHT-Tukun toimitusjohtaja Pekka Kivimaa kertoo, että kilpailu alalla kovenee koko ajan.

”Tuontiarkkuja tulee markkinoille yhä enemmän ja enemmän.”

Tilanne vaikutti aikoinaan Mettäsen arkkutehtaaseenkin. Vielä 1990-luvulla se työllisti 15 henkeä.

”Virolainen kilpailu tuli niin kovana, että oli kaksi vaihtoehtoa: joko pienentää tai lähteä Viroon. Se ei sitten isän luonnolle sopinut, että Viroon lähdetään”, Mettäsen johtaja Arto Mettänen sanoo.

Kun hakee netistä hakusanalla ekologinen tai edullinen arkku, ensimmäisten joukossa tulevat ekohautaus.fi- ja ekoarkku.fi-sivustot.

Sivustojen yrittäjäksi on kesällä vaihtunut Joonas Hyppönen. Hän kertoo, että Ekohautauksen arkut tulevat Virosta.

Yrityksen valikoimissa olevat arkut on tehty kokopuusta. Hyppönen ei osaa sanoa, millaisista metsistä puu on peräisin.

Materiaaleissa on pyritty luonnonmateriaaleihin ja pintakäsittelyaineissa on huomioitu ympäristöystävällisyys.

”Nämä tuotteet ovat sellaisia, jotka sopivat ihmisille, joilla on esimerkiksi suora tuhkaus, eli ei ole mitään edeltävää siunaustilaisuutta tai jotka syystä tai toisesta haluavat luonnonmukaisia tai kohtuuhintaisia hautauspalveluita.”

Mikä sitten tekee Ekohautauksen arkuista erityisen ekologisia? Joidenkin suomalaisten kilpailijoiden mielestä arkut eivät ole sen ekologisempia kuin suomalaisetkaan.

”Se pitää ihan paikkansa”, Hyppönen myöntää.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT