Metsä

Käräjäoikeus hylkäsi metsänomistajien vahingonkorvauskanteet

Metsä 31.08.2017

Metsäyhtiöiden oikeudenkäyntikulut tulevat metsänomistajien maksettaviksi.


Markku Vuorikari
Metsänomistajia korvausvaatimusten taakse kerännyt Reijo Lahtonen on harmissaan oikeuden päätöksestä.
Metsänomistajia korvausvaatimusten taakse kerännyt Reijo Lahtonen on harmissaan oikeuden päätöksestä.
Pekka Fali

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt kahdeksan metsänomistajan vahingonkorvausvaatimukset. Metsänomistajat hakivat Metsäliitto Osuuskunnalta, Stora Ensolta ja UPM-Kymmeneltä vahingonkorvauksia kilpailunrajoituslain rikkomisen perusteella.

Metsänomistajien korvausoikeudenkäynnit käynnistyivät sen jälkeen kun markkinaoikeus tuomitsi metsäyhtiöt kielletystä hintayhteistyöstä vuonna 2009. Tuomio koski vuosien 1997–2004 puukauppoja.

Yksityisten metsänomistajien kanteet perustuivat siihen että metsäteollisuusyritykset olivat hintayhteistyön ansiosta maksaneet puusta alihintaa. He vaativat metsäyhtiöiltä noin 12 miljoonan euron korvauksia.

Käräjäoikeus katsoo, että metsänomistajat eivät pystyneet näyttämään toteen, että kilpailunrajoitus olisi aiheuttanut taloudellista vahinkoa metsänomistajille. Tällä päätöksellä metsänomistajien maksettavaksi jäävät myös yhtiöiden oikeudenkäyntikulut täysimääräisinä.

MTK:n metsäjohtaja Juha Hakkarainen pitää päätöstä metsänomistajien kannalta äärimmäisen kovana. Yllätys se ei kuitenkaan ollut, sillä aiemmin myös Metsähallituksen korvausvaatimus kaatui samoilla perusteilla.

Metsänomistajia korvausvaatimusten taakse kerännyt Reijo Lahtonen on harmissaan oikeuden päätöksestä. Yllätyksenä se ei hänellekään tullut.

"Tämä päätös koskee vain muutamaa metsänomistajaa. Loppujen osalta päätöstä odotetaan vuoden loppuun mennessä. Toiveikkuutta ylläpitää se, että päätös syntyi äänestyksellä."

Äänestys koskee ratkaisun perusteluja. Varsinaisesta ratkaisusta käräjäoikeus oli yksimielinen.

Lahtosen mukaan metsänomistajilla ei ole nyt syytä paniikkiin vaan he katsovat rauhassa kaikki tuomiot ja niiden perusteet ja miettivät sitten jatkoa.

Korvauksia metsäyhtiöiltä on vaatinut kaikkiaan 486 yksityistä metsänomistajaa.

Osa korvauksia peränneistä metsänomistajista karsiutui pois, koska heidän kanteensa ehtivät vanhentua. Noin 30 metsänomistajaa käytti hyväkseen metsäyhtiöiden tarjouksen, jolla he selvisivät 4 309 euron oikeudenkäyntikuluilla.

Metsähallituksen ja yksityisten metsänomistajien lisäksi myös 32 kuntaa käy asiasta oikeutta metsäyhtiöitä vastaan. Kuntien korvausvaatimukset ovat noin kuuden miljoonan euron suuruiset. Niistä odotetaan päästöstä vielä syyskuun aikana.

Aiheeseen liittyvät artikkelit