Metsä

Kainuun metsäpeurat hupenevat vauhdilla

Metsä 22.01.2016

Haaskat houkuttelevat petoja Kainuuseen ja ruokalistalle joutuvat myös harvinaistuvat metsäpeurat.


Hannu Huttu
Kainuussa metsäpeuroilla olisi sopivaa elintilaa tarjolla, mutta petojen määrä vaikuttaa merkittävästi kannan kokoon ja vasatuottoon.

Kainuussa elävät metsäpeurat ovat vaarassa hävitä kokonaan 25–30 vuodessa. Vaikka elinolot Kainuussa ovat metsäpeuroille suotuisat, niitä päätyy petojen suuhun kiihtyvällä tahdilla.

Viime vuoden lentolaskennoissa havaittiin noin 700 metsäpeuraa. Kanta on taantunut alle puoleen sitten 2000-luvun.

"GPS-pannoitettujen vaadinten vasatuottoseurannassa sekä syksyn maastolaskennoissa on saatu selkeitä viitteitä petovaikutuksesta, sanoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkija Antti Paasivaara.

Pedot syövät niin vasoja kuin aikuisia metsäpeuroja. Pantavaadinten yleisin kuolinsyy on suden saaliiksi joutuminen.

Kainuussa on runsaasti petoja, koska niille riittää elintilaa varsinkin valtakunnan rajanpinnassa. Paasivaaran mukaan myös haaskat houkuttelevat erityisesti karhuja ja susia.

Metsäpeurakanta arvioidaan lentolaskennoin tyypillisesti maaliskuussa. Tänä vuonna vain Kainuun kanta lasketaan.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT