Metsä

Kemeran metsänviljelyrahat uhkaavat jäädä käyttämättä

Metsä 03.10.2017

Suurin saaja 4,4 miljoonan euron potista olisivat Pohjois-Pohjanmaa, Lappi ja Pohjois-Savo.


Kimmo Haimi
Pohjois-Pohjanmaalla on vielä tälle vuodelle jaossa miljoona euroa vanhan kemeralain mukaisiin metsänviljelyhankkeisiin.

Vanhan kestävän metsätalouden rahoituslain mukaisia metsänviljelyhankkeita on jäänyt runsaasti rästiin. Metsäkeskuksen mukaan kemeraviljelyn toteuttamisilmoituksia odotetaan tänä vuonna vielä 3 miljoonan euron edestä.

Vuoden 2015 keväällä päättyneen vanhan kemeralain mukaisten uudistamishankkeiden toteuttamisajat päättyvät pikkuhiljaa. Lakisääteinen takaraja tukimaksuille on vuoden 2019 loppuun.

"Kuluva vuosi on erittäin keskeinen viljely-hankkeiden toteuttamiselle. Tämän vuoden aikana toteutustietoa odotetaan vielä 3 miljoonan euron verran ja ensi vuonna noin 1,4 miljoonan euron verran", kertoo asiantuntija Yrjö Niskanen.

Niskanen laskee, että toteuttamattomia tai ilmoittamista odottavia hankkeita on noin 4,4 miljoonan euron arvosta. Hyväksyttyjä toteutusaikoja ei enää ole vuoden 2019 puolella.

Eniten reserviä on Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Savossa ja Lapissa. Pohjois-Savossa kemeraviljely painottuu pellonmetsitykseen. Niitä on tälle vuodelle rästissä puolen miljoonan euron edestä.

"Tämän vuoden toteutukset on jo maastossa tehty ja hankkeiden toteutusilmoitukset on perusteltua toimittaa Metsäkeskukseen hyvissä ajoin. Alkusyksystä palautettujen ilmoitusten tukimaksatukset ennätetään tehdä vielä tämän vuoden puolella. Varojahan on runsaasti käytettävissä."

"Jos tänä vuonna päättyvän hankkeen toteuttaminen jää ensi vuoteen, voi toteuttamiselle saada jatkoaikaa. Jatkoaikaa on haettava Metsäkeskuksesta", Niskanen neuvoo.

Jos hanke lopetetaan kesken tai sitä ei toteuteta laisinkaan, siitä olisi hyvä ilmoittaa Metsäkeskukseen. Hankkeet voidaan poistaa hankereservistä ja ensi vuoden kemeravarojen kohdentaminen työlajeittain ja maakunnittain on totuudenmukaisempaa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT