Metsä

Kemijärven biotehtaan toteutuminen entistä todennäköisempää – kiinalainen Camce ja Boreal Bioref allekirjoittivat lisää sopimuksia

Metsä 05.04.2017

Lopullinen rakentamispäätös 2,3 miljoonaa kuutiometriä puuta käyttävästä investoinnista pyritään tekemään vielä tämän vuoden aikana.


Juha Kaihlanen
Camcen pääjohtaja Luo Yan (vas.) ja Boreal Biorefin toimitusjohtaja Heikki Nivala allekirjoittivat tänään sopimuksia Kemijärvelle suunnitellusta biotehtaasta. Kuva on Helsingin Ritarihuoneelta tänään keskiviikkona.

Kiinalainen China Camc Engineering (Camce) ja kemijärveläisten kehitysyhtiö Boreal Bioref ovat allekirjoittaneet tänään keskiviikkona Helsingissä useita sopimuksia Kemijärven biojalostamoinvestoinnista.

Sopimukset allekirjoitettiin Kiinan presidentin Xi Jinpingin vierailuun liittyen.

Asiakirjoihin kuuluu molempia osapuolia sitova Avaimet käteen -periaatteen mukainen EPC-sopimus (Engineering, Procurement, Construction), joka koskee biojalostamohankkeen suunnittelua, hankintaa ja rakentamista.

Boreal Bioref ja Camce ovat sopineet, että Camcesta tulee Boreal Biorefin osakas.

Boreal Biorefin perustajaosakkaisiin kuuluva, yhtiön toimitusjohtaja Heikki Nivala kertoo, että perustajaosakkaat säilyttävät päätösvallan Boreal Biorefissa siihen asti, kun biotehtaan rakentaminen Kemijärvellä aloitetaan.

Tehty sopimus varmistaa Nivalan mukaan osaltaan hankkeen siemen- eli siltarahoituksen ja suunnittelun häiriöttömän jatkumisen.

Myöhemmin Camce hankkii Boreal Biorefin osakkeista enemmistön. Osakkuutta koskevan sopimuksen on allekirjoittanut myös Silvi Industries AB, joka on Camcen kumppanuusyhtiö.

Biotehtaan omistajiksi on tulossa lisää muita omistajia, mutta mahdollisten uusien osakkaiden nimiä ei tässä vaiheessa paljasteta.

Kolmannessa tänään keskiviikkona allekirjoitetussa sopimuksessa on mukana mukana myös China Development Bank (CDB). Sopimus koskee hankkeen rahoitusta ja sopimuksessa määritellään sopijapuolten tavoitteet investoinnin rahoituksesta ja sen järjestämisestä.

Lopullinen rakentamispäätös pyritään Nivalan mukaan tekemään tämän vuoden aikana.

Jos investointipäätös syntyy tänä vuonna, kapasiteetiltaan 400 000 tonnin tehdas voisi käynnistyä 2020.

Liki 800 miljoonaa euroa maksava tehdas tuottaisi havusellun lisäksi liukosellua ja mikrokiteistä sellua sekä muita biotuotteita.

Puuta kuluisi 2,3 miljoonaa kuutiometriä vuodessa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT