Metsä

Kirjanpainajat ovat parveilleet tänä vuonna runsaasti

Metsä 27.06.2016

Paikoin voidaan puhua jopa epidemiasta. Kaikki vaurioituneet rungot tulee poistaa metsästä.


Seppo Neuvonen
Kirjanpainajan syömäkuvioita puun rungossa

Luonnonvarakeskus Luken tiedotteen mukaan kirjanpainajien parveilu on alkanut tänä vuonna normaalia aiemmin jo toukokuussa.

Lisääntymisen estämiseksi puutavarapinot ja tuulen kaatamat kuuset tulisi kuljettaa pois metsästä mahdollisimman pian ennen kuin uusi sukupolvi poistuu kaarnan sisältä. Myös vaurioituneet pystyrungot on syytä poistaa.

Parveilu on ollut voimakkainta Etelä- ja Kaakkois-Suomessa, missä kirjanpainajat voivat iskeytyä myös terveisiin kuusiin. Kannat voivat olla runsaita muuallakin Suomessa etenkin viime vuosien myrskyjen vaurioittamissa kuusikoissa.

Metsätuholaissa määrätyt viimeiset päivämäärät kuusipuutavaran ja vaurioituneiden puiden poistamiseen eivät välttämättä ole riittäviä kirjanpainajien lisääntymisen estämiseksi, sillä lämpiminä kesinä kirjanpainajat saattavat parveilla loppukesästä uudestaan.

Kirjanpainajan valtaamat pystypuut tunnistaa puun tyvelle varisseesta ruskeasta purusta sekä rungolla olevista millimetrin kokoisista rei'istä. Vuolemalla kaarnaa nilakerrokseen asti voi varmistua tartunnasta, kun nilassa näkyy kirjanpainajan jättämä syömäkuvio.

Kaikki vaurioituneet puut tulee kaataa. Mikäli kyseessä on uudistuskypsä metsikkö, kannattaa harkita koko kuvion uudistamista.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT