Metsä

Kirjanpainajatuhojen riski pienentynyt

Metsä 08.05.2017

Kuorellinen puutavara houkuttaa tuholaisia.


Kimmo Haimi
Viime vuosina kirjanpainajia on ollut erittäin runsaasti eteläisessä Suomessa.

Kirjanpainajatuhojen riski on edellisvuosia pienempi. Metsäkeskus odottaa kuoriaisten parveilusta tänä keväänä viime vuotta vähäisempää tai korkeintaan samantasoista.

Viime vuoden viileä ja sateinen kesä ei suosinut kirjanpainajien lisääntymistä. Siksi kirjanpainajakannan koko on todennäköisesti pienentynyt. Kuoriaiset eivät pystyneet tuottamaan kahta sukupolvea kesän aikana.

Kirjanpainajan parveilu alkaa, kun lämpötila metsävarvustossa nousee lähellä + 20 astetta.

Viime vuosina kirjanpainajia on ollut erittäin runsaasti eteläisessä Suomessa ja kuusia on kuollut iskeytymisen seurauksena paljon. Tyypillisesti puita kuolee 4-40 kuusen ryhmänä. Puut ruskettuvat ja neulaset varisevat syksyllä.

"Tuhoriskiä voidaan tehokkaasti pienentää kuljettamalla kirjanpainajan lisääntymisalustaksi soveltuva kuorellinen kuusipuutavara pois metsästä keskikesän määräaikoihin mennessä", muistuttaa valmiuspäällikkö Yrjö Niskanen.

Jos vahingoittuneita kuusia on metsässä yli kymmenen kuutiometriä hehtaaria kohden, velvoittaa metsätuholaki poistamaan tuon määrän ylittävän osuuden. Jos kirjanpainajia on runsaasti, kannattaa myös pienemmät puumäärät korjata metsästä.

Kuolleiden ja jo kuorensa pudottaneiden pystypuiden poiskorjaaminen ei vähennä kuoriaiskantaa. Sen sijaan kirjanpainajan luonnolliset viholliset elävät näissä puissa. Lahopuulla on myös tärkeä merkitys luonnon monimuotoisuudelle.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT